Την πασχαλινή αγορά να κάνει το ….θαύμα της περιμένουν και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης που και εκείνοι καταγράφουν ζημιές καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σύλλόγου Επαγγελεματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Κωστή Καράτζη τα τελευταία τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40% σε γάλα ,κρέας και τυροκομικά προϊόντα καθώς μειώθηκε το παραγωγικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο flashnews.gr ο κ Καράτζης , υπάρχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας λόγω ελλιπούς εκτροφής των ζώων εξαιτίας της ακρίβειας των ζωοτροφών και αδυναμίας πίστωσης .

Όπως σημειώνει ο ίδιος από το 2007 υπάρχει διπλασιασμός των τιμών στις ζωοτροφές ενώ με την πάροδο του χρόνου έχει σταματήσει και η πίστωση .

«Η έλλειψη ρευστού ανάγκασε πολλούς να κτηνοτρόφους να σφάξουν παραγωγικά ζώα ενώ κάποια άλλα ψόφησαν από ασιτία» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Καράτζης.

Στο μεταξύ, συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για τη διάθεση 2.500 αρνιών ενόψει του Πάσχα, έκλεισε ο συνεταιρισμός – ομάδα παραγωγών κτηνοτρόφων «Κρητικά Μιτάτα» όπως ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες..

Η τιμή παραγωγού του αρνιού διαμορφώθηκε στα 5,10 ευρώ, χαμηλότερη κατά 0,90 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι. Τα συγκεκριμένα αρνιά θα φέρουν το χαρακτηριστικό, μοναδικό σε κάθε σφάγιο, ταμπελάκι του συνεταιρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των κτηνοτρόφων αναφέρονται τα εξής:

«Τα «Κρητικά Μιτάτα» και αυτό το Πάσχα συνάπτουν εμπορική συμφωνία διάθεσης αμνοεριφίων με την αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο. Η συμφωνία αφορά την διάθεση 2.500 ποιοτικών αμνοεριφίων που προέρχονται αποκλειστικά από τις κτηνοτροφικές μονάδες των μελών μας. \’Oλα τα σφάγια που θα διατίθενται στην αγορά από τα «Κρητικά Μιτάτα», θα είναι ταυτοποιημένα με το γνωστό σε όλους κίτρινο ταμπελάκι που δίνει τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας.

Καλούμε τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα «Κρητικά Μιτάτα» για την αγορά του αρνιού τους και αυτό το Πάσχα αλλά και για όλο το χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επεσήμανε στο flashnews.gr ο κ .Καράτζης ο οποίος ήταν και ο ιδρυτικός πρόεδρος της ομάδα παραγωγών κτηνοτρόφων «Κρητικά Μιτάτα» θα μπορούσαν να είχαν διαθέσει και 5.000 αρνιά αν η συμφωνία είχε γίνει νωρίτερα.

Πέρυσι όπως ο ίδιος αναφέρει, διαθέσανε στη χονδρική ένα ευρώ ακριβότερα και φέτος περίπου 0,90 λεπτά λιγότερα.

«Η συμφωνία δεν είναι στα επίπεδα τα περυσινά είναι χαμηλότερη η τιμή παραγωγού.Δεν είμαστε ευχαριστημένοι αλλά αποτελεί σωσίβιο για να κρατηθούν οι τιμές κοντά στα 5 ευρώ.» τονίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «Η αγωνία η δική μας εξαρχής ήταν να μην πέσουν οι τιμές κάτω από το όριο ασφαλείας για την επιβίωση της ντόπιας κτηνοτροφίας»

Ξεκίνησε και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ανωγείων τη διανομή αρνιών

Στο μεταξύ ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στο σούπερ-μάρκετ της Ένωσης Ηρακλείου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ανωγείων να διαθέτει το πασχαλινό αρνί με τιμή κιλού 6,80 ενώ 5,50 είναι η τιμή του παραγωγού.
Ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1300 παραγγελίες μέσω internet ενώ διακόσια αρνιά θα διατεθούν μέχρι τη Μ.Πέμπτη προς πώληση.Ικανοποιημένος εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων κ.Στεφανής Χαιρέτης από την τιμή αλλά και από την προσέλευση του κόσμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook