Η τιμή του πετρελαίου Brent πλησίασε το πρωί τα 116 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 50 σεντς σε σχέση με χθες, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη και υπάρχει ο φόβος εξεγέρσεων και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η τιμή του Brent έφθασε τα 115,92 δολάρια το βαρέλι, που είναι και η υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2008. Άνοδο κατά 73 σεντς σημείωσε και η τιμή του αμερικανικού αργού, φθάνοντας τα 100,36 δολάρια.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι διακοπές στην παραγωγή από τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης μπορεί να είναι παρατεταμένες, αν υπάρξει κλιμάκωση των μαχών που καταστρέψει τις υποδομές τους.

Ο επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι η ημερήσια παραγωγή της χώρας μειώθηκε στο μισό από το επίπεδο των 1,6 εκατ. βαρελιών, λόγω της αποχώρησης των εργαζομένων στις εταιρείες πετρελαίου, αλλά τόνισε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Δύο ελληνικά τάνκερ αναχώρησαν χθες από το λιμάνι Ες Σίντερ της Λιβύης, αφού φόρτωσαν 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, με κατεύθυνση την Ιταλία, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της ναυτιλιακής εταιρείας στο πρακτορείο Reuters.

Οι Η.Π.Α. προειδοποίησαν χθες για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, αν δεν παραιτηθεί ο Muammar Gaddafi.

Συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων ασφάλειας με διαδηλωτές σημειώθηκαν και στο Ομάν, την Υεμένη, το Ιράν και το Ιράκ. «Αν (σ.σ.: οι εξεγέρσεις) συνεχίζουν να μεταδίδονται, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να φτάσουν σε ένα σημείο που θα ξεσπάσει πόλεμος και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα απίστευτο ράλι στις τιμές του πετρελαίου» είπε στο Reuters ο διευθυντής πωλήσεων εμπορευμάτων ιαπωνικής εταιρείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook