Ονομάζονται έτσι και όχι άδικα. Τα θρεπτικά τους στοιχεία πολλά και η νοστιμιά τους ασυναγώνιστη! Οι διάφορες ποικιλίες τους ικανοποιούν τους γευστικούς κάλυκες και των πιο ιδιότροπων ουρανίσκων ενώ η παρουσία τους στη μαγειρική, πολύπλευρη, σε μεγάλο αριθμό συνταγών.

Στη νηστεία ιδιαίτερα, είναι σκόπιμο να τα καταναλώσουμε όπου μπορούμε αφού φαίνεται να συμπληρώνουν επάξια το πρωτεϊνικό κενό.

Χρησιμοποιήστε τα σε σάλτσες, σε πίτσες και πίτες, σε σαλάτες ακόμα και ωμά, και δοκιμάστε να φτιάξετε νηστίσιμο φρικασέ με χοντροκομμένα κομμάτια λευκών μανιταριών

Μην τα πλένετε γιατί θα χάσουν την βελούδινη υφή τους και μέρος των θρεπτικών τους στοιχείων. Προτιμήστε να τα σκουπίσετε ελαφρά με βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή εάν έχουν πολλά χώματα ξεφλουδίστε τα.

Για του λόγου τω αληθές τα μανιτάρια αποδίδουν πολύ μικρό θερμιδικό κόστος, περίπου 25 θερμίδες τα 100γρ, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό (90%).

Το υπόλοιπο 10% αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες Οι πρωτεΐνες (1,5-5,5 %), των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.

Επιπλέον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (από 0,8-7%) περιέχουν ελάχιστα λίπη (0,2-0,5%) και λίγα σάκχαρα (1-1,5%). Γενικά τα μανιτάρια περιέχουν μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (0,5-1,5 %), βιταμίνες και ένζυμα. Επιπλέον σε δεκάδες είδη μανιταριών αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα παραπάνω ποικίλουν λόγω των διαφόρων ειδών τους και για αυτό καθίσταται δύσκολη την ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας

Η Ελλάδα και πάλι μπορεί να περηφανεύεται για τα προϊόντα της αφού στα δάση, τους θαμνότοπους, τα λιβάδια και τις όχθες των ποταμών του Νομού Γρεβενών εμφανίζονται εκατοντάδες είδη μανιταριών.

Κατεγράφησαν περίπου από 2500 είδη στην έκταση του νομού. Πολλά από αυτά αποτελούν πρώτες πανελλήνιες καταγραφές, αρκετά θεωρούνται είδη σπάνια στην Ευρώπη και ορισμένα αναφέρονται ως είδη που έχουν εξαφανιστεί ή που απειλούνται με εξαφάνιση.

Απλά, αναντικατάστατα!

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου
Διατροφολόγος
Master Practitioner of Eating Disorders and Obesity
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook