Με τροπολογία-προσθήκη του υπουργού Υποδομών στο νόμο «Ρύθμιση λειτουργίας της Ταχυδρομικής Αγοράς, θεμάτων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», αντικαταστάθηκε το άρθρο 28 του Ν. 3669/2008, με το οποίο περιοριζόταν σημαντικά η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων ή η ανάθεση μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων, επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους πέντε εργοληπτικές οργανώσεις, που ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, ενώ με το ένα νομοσχέδιο περιορίστηκε η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων, «με το άλλο επανέρχεται, πάνω-κάτω, η ίδια διάταξη, απλώς αλλάζοντας αρμοδιότητα».

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται σε έγγραφο των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων που στάλθηκε στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, Υποδομών Μ. Βορίδη, καθώς, επίσης, στον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη και της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, με τροπολογία-προσθήκη του υπουργού ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Βορίδη στον νόμο «Ρύθμιση λειτουργίας της Ταχυδρομικής Αγοράς, θεμάτων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», αντικαταστάθηκε το άρθρο 28 του Ν. 3669/2008, ώστε να περιορίζεται εξαιρετικά η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων, ή η ανάθεση μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Η παραπάνω ρύθμιση ήταν επί μακρόν, πάγιο αίτημα του εργοληπτικού κλάδου αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με στόχο την εξάλειψη των αυθαίρετων και αδιαφανών διαδικασιών ανάθεσης των έργων που έχουν επιδράσει καίρια στην αναξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «με έκπληξη ο εργοληπτικός κόσμος διαπίστωσε ότι στο σχέδιο νόμου \”Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση\”, προτείνεται στο άρθρο 6, παρ. 7, η αρμοδιότητα να περιέλθει για απευθείας ανάθεση έργων, υπηρεσιών και μελετών στον Περιφερειάρχη».

Αυτή η πρόβλεψη «έρχεται ευθέως σε αντίθεση, τόσο με την προαναφερθείσα τροποποίηση του άρθρου 28 του Ν. 3669/2008, όσο και με την προσπάθεια που καταβάλλουν σήμερα όλοι για διαφάνεια και χρηστή Διοίκηση» σημειώνεται στην επιστολή.

Έτσι, οι εργοληπτικές οργανώσεις ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν την επίμαχη διάταξη, «που εκτός των άλλων εμφανίζει την κυβέρνηση να ακολουθεί την πρακτική του “ράβε-ξήλωνε”» σύμφωνα με τον Σύνδεσμο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook