Οι ομορφιές της Κρήτης και δη των Χανίων έκαναν την Νορβηγική ομάδα Osteroy Il να προγραμματίσει την προετοιμασία της στην ιστορική πρωτεύουσα της Μεγαλονήσου, αποδεικνύοντας ότι ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό \”χαρτί\” για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Για παραπάνω από μία εβδομάδα η Νορβηγική ομάδα στίβου έκανε καθημερινές προπονήσεις στο Εθνικό Στάδιο Χανίων εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι στη Κεντρική Νορβηγία χιόνιζε και παράλληλα λόγω του Πάσχα των καθολικών τα σχολεία ήταν κλειστά.

Έτσι οι αθλητές της ομάδας που είναι παράλληλα και μαθητές είχαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουν σκληρή προετοιμασία σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος.

\"\"
photo: Andreas Markakis, www.amphotography.gr

Το αξιοσημείωτο της ιστορίας της Νορβηγικής ομάδας, που πέρα από ομάδα στίβου έχει ακόμα ποδοσφαίρου, χόκεϊ, σκι κ.α., είναι ότι οι προπονητές της έχουν αγοράσει ακίνητα στα Χανιά, πράγμα που σημαίνει ότι ελαττώνονται για αυτούς τα έξοδα διαμονής, αφού δημιουργούν αυτούς τους χώρους έτσι ώστε να μένουν οι αθλητές κατά την περίοδο της προετοιμασίας.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που κατεβαίνουν στα Χανιά για την προετοιμασία τους, αφού το έχουν επαναλάβει και κατά το παρελθόν, δείγμα του ότι αποτελεί η πόλη σημείο προορισμού για αυτούς τόσο για τις διακοπές όσο και για τις προπονήσεις τους.

\"\"
photo: Andreas Markakis, www.amphotography.gr

Πέρα από τις καιρικές συνθήκες που αποτελούν ένα κίνητρο για την παρουσία τους οι Νορβηγοί συγκαταλέγουν στα θετικά το καλού επιπέδου ταρτάν του Ε.Σ. Χανίων, το χορτάρι που τους αφήνουν οι υπεύθυνοι να χρησιμοποιούν, αλλά και τον πολύ καλό εξοπλισμό του Σταδίου.

\"\"
photo: Andreas Markakis, www.amphotography.gr

Το σημαντικό είναι ότι σαν μέτρο σύγκρισης και επιλογής των Χανίων για την προετοιμασία τους βάζουν μέρη όπως η Τενερίφη, τα Κανάρια Νησιά και η Κύπρος, κατά συνέπεια είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από τις συνθήκες που συναντάνε αλλά και από τις αθλητικές υποδομές.

Μάλιστα με κινήσεις της διοίκησης του Ε.Α.Κ. Χανίων από φέτος το κόστος για κάθε αθλητή που χρησιμοποιεί εξοπλισμό του Εθνικού Σταδίου Χανίων έχει μειωθεί σημαντικά και φτάνει στα ίδια επίπεδα με τιμές που υπάρχουν σε μεγάλα στάδια της Ευρώπης.

\"\"
photo: Andreas Markakis, www.amphotography.gr

Είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει τους Νορβηγούς να επιλέγουν το Στάδιο «Έλενας Βενιζέλου» για την προετοιμασία τους, ενώ οι καλές συνθήκες που συναντάνε τους οδηγούν στο να προτείνουν τα Χανιά και σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες στίβου.

Η παρουσία ευρωπαϊκών ομάδων στα Χανιά σίγουρα αποτελεί σημαντική διάκριση για την πόλη και επιφέρει οφέλη και στις τοπικές επιχειρήσεις, που θα έχουν σημαντικά κέρδη κατά την παρουσία των ομάδων αυτών.

\"\"
photo: Andreas Markakis, www.amphotography.gr

Ο Πρόεδρος του Γ.Σ. «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Α.Κ. Χανίων, Γιώργος Γιατρουδάκης, τονίζει σχετικά με την παρουσία της ομάδας από τη Νορβηγία στα Χανιά «Πήραμε την απόφαση σαν διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων να προσαρμόσουμε τις τιμές για τον εξοπλισμό των αθλητών στα ίδια επίπεδα με μεγάλα στάδια της Ευρώπης ώστε να γίνουν ακόμα πιο προσιτές στις ομάδες αλλά και να επωφεληθεί και η τοπική κοινωνία από την παρουσία ευρωπαϊκών συλλόγων στα Χανιά. Κάναμε αυτή την κίνηση για να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός και προσέχουμε σαν διοίκηση να έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις ομάδες που θα επιλέγουν τα Χανιά για την προετοιμασία τους».

\"\"
photo: Andreas Markakis, www.amphotography.gr

Όσον αφορά την ομάδα Osteroy Il προπονητές της είναι οι Bjarte Lohne, Frode Langhelle, Sigbjoern Reigstad, Arne Reigstad και βρέθηκε στα Χανιά με 21 αθλητές από 15 έως 21 ετών, οι οποίοι ήταν ακοντιστές, σπρίντερ και άλτες. Τα έξοδα για το ταξίδι της στα Χανιά τα κάλυψε η ίδια η ομάδα, αφού στη Νορβηγία δεν επιχορηγούνται οι ομάδες από το κράτος. Για περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της www.osteroyil.no.

\"\"
photo: Andreas Markakis, www.amphotography.gr

\"\"
photo: Andreas Markakis, www.amphotography.gr

Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook