Μια απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δοκιμαζόμενη αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και «θα λειτουργήσει προς όφελος μόνο των ολίγων, αλλά εκλεκτών πολυεθνικών» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος.

Άλλωστε όπως τονίζουν για την πτώση της κατανάλωσης δεν ευθύνεται το ωράριο των καταστημάτων αλλά το «άδειο πορτοφόλι» των καταναλωτών.

«Σε μια στιγμή που τα καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, οι απολυμένοι και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο εμπόριο πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και οι καταναλωτές δεν έχουν να αγοράσουν ούτε τα βασικά προϊόντα διατροφής, η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου βρήκε το θαυματουργό φάρμακο για το εμπόριο: το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές» αναφέρει σε ειρωνικό τόνο η Ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.

Μία τέτοια απόφαση, σημειώνει, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δοκιμαζόμενη αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και «θα λειτουργήσει προς όφελος μόνο των ολίγων, αλλά εκλεκτών πολυεθνικών».

Η Ομοσπονδία και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, δηλώνουν ότι «δεν θα επιτρέψουν» την επιχειρούμενη, για μια ακόμα φορά, άλωση της αργίας της Κυριακής.

Η απάντηση της ΕΣΕΕ

Επίθεση για το ίδιο θέμα εξαπολύει στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης.»

«Με μεγάλη μας έκπληξη», συνεχίζει η ΕΣΕΕ, «ακούσαμε στην παρουσίαση του Προγράμματος «Αθήνα Ξανά» την υπουργό Ανάπτυξης Α.Διαμαντοπούλου να αναφέρεται σε πρόθεσή της να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή.»

» Καταρχάς αυτή είναι μία προοπτική στην οποία αντιτίθεται το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας. Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μία τέτοια απόφαση θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά του κέντρου και κυρίως στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι φορείς της αγοράς στο ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου».

«Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι αυτή η εμμονή στις εξαιρέσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και το άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού» τονίζει ακόμη η ΕΣΕΕ.

Η θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου «είναι σαφής: το πλαίσιο λειτουργία της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ συμφωνεί μαζί μας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν επέτρεψε πέρυσι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει με κάθε ευκαιρία να επιμένει σε μία \’χαμένη\’ υπόθεση».

«Εάν πραγματικά στο υπουργείο υπάρχει ένδεια ιδεών για το πώς θα αναζωογονηθεί το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, έχουμε μία σειρά από προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να τις υποβάλλουμε. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ορισμένα θέματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι φαίνονται και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα» επισημαίνει ακόμη η ΕΣΣΕ.

Έκπληξη εκφράζει η ΕΣΕΕ και για τον χρόνο που επιλέχθηκε για να ανακινηθεί το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτό το θέμα ανακινείται παραμονές διάλυσης της Βουλής. Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα σε προεκλογική μάλιστα περίοδο να είναι έτοιμοι και για τις συνέπειες.»

» Η επανεκκίνηση της αγοράς της Αθήνας δεν θα πρέπει να ξεκινά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές ημέρες και ώρες».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook