Η κρίση χρέους σε Ισπανία – Ιταλία επανήλθε δριμύτερη μετά τις αργίες για το καθολικό Πάσχα, με τις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια στις δυο αυτές χώρες να δέχονται πιέσεις, με το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές να είναι συνολικά αρνητικό – με εξαίρεση την Αθήνα όπου, λόγω της αναμενόμενης συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση – οι τραπεζικές μετοχές απογειώθηκαν.

Το δεκαετές ισπανικό ομόλογο έφθασε να έχει απόδοση 5,91% αυξημένο κατά 17 μονάδες βάσης καθώς οι επενδυτές πωλούσαν τα ισπανικά ομόλογα, εντείνοντας τις ανησυχίες που θέλουν την ισπανική κυβέρνηση να μην επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει υποσχεθεί. Βουτιά σημείωσε και το ισπανικό  χρηματιστήριο με πτώση 2,98%.

Παρόμοια άνοδο κατά 22 μονάδες εμφάνισε και το Ιταλικό δεκαετές φθάνοντας την απόδοση στο 5,68%, ενώ το χρηματιστήριο «βούλιαξε» με πτώση 4,98%.

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι η απόδοση του Ισπανικού δεκαετούς έφθασε στα επίπεδα τιμών που βρισκόταν  πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παράσχει την ρευστότητα του 1 τρισ. ευρώ προς τις τράπεζες.

Με άλλα λόγια, η προσπάθεια που έκανε η ΕΚΤ έπεσε στο κενό εξ’ ου και οι αντιδράσεις σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 Αν λοιπόν η Ευρώπη δεν μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές τότε αυτό είναι το «νερό» στον μύλο των «τιμωρών» ομολόγων οι οποίοι – όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος – χωρίς δυσκολία και με δανεικά χρήματα οδηγούν τις τιμές των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, όμως, οι αποδόσεις των Ισπανικών – Ιταλικών ομολόγων ανεβαίνουν και ο δανεισμός καθίσταται ακριβότερος.

Για πόσο διάστημα θα μπορούν να δανείζονται σ αυτά τα επίπεδα τιμών όμως ; οι ίδιοι οι Ισπανοί είχαν  τονίσει ότι αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν. Όταν λοιπόν η Γερμανία συνεχίζει να  δανείζεται φθηνά με κεφάλαια απ όλην την Ευρώπη και ο νότος δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια το χάσμα θα διευρύνεται. Την ίδια περίοδο και το ευρώ βρίσκεται σε πτώση στα 1,3061 δολάρια βοηθώντας την Γερμανία να συνεχίζει τις εξαγωγές της, κυρίως, προς τις ΗΠΑ.

Όσο για την Ενωμένη Ευρώπη ελπίζει μήπως πάρουν μπρος τα πιεστήρια και αρχίσουν να τυπώνουν χρήμα. Το ζήτημα είναι αν θα προλάβουμε την κρίση.                               

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook