Για βρώμικη επίθεση εναντίον των ναυτεργατών καταγγέλει τον περιφερειάρχη Κρήτης Στάυρο Αρναουτάκη το ΚΚΕ με αφορμή σημερινή του δήλωση με την οποία στην ουσία «έδειξε»τον δρόμο της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών.

«Λύση με κάθε τρόπο» και ...μόνιμη είχε ζητήσει ο Αρναουτάκης

Συγκεκριμένα το μεσημέρι ο κ. Αρναουτάκης είχε στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση για να δράσει δυναμικά τονίζοντας πως η απεργία της ΠΝΟ έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την αγροτική και τουριστική οικονομία της Κρήτης. Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε "Ζητάμε να βρεθεί λύση, όποια κι αν είναι αυτή", φράση που εκλήφθηκε ως σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη των πλοίων.

Την οργή του ΚΚΕ προκάλεσε και η φράση με την οποία ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να βρει μόνιμο τρόπο επίλυσης αντίστοιχων προβλημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Να βρεθεί μια φόρμουλα ούτως ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον καμία τέτοια απεργία όχι μόνο από τα πλοία, αλλά και από άλλους εργασιακούς κλάδους, γιατί στην δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα χρειάζεται μια ηρεμία, χρειάζεται μια συνεργασία όλων, και όλοι μαζί να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς σεβόμαστε τα δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου, όμως δεν μπορεί να καταστρέφεται ένας κλάδος, ένα νησί, δεν μπορεί να καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή, ο τουριστικός τομέας επειδή έτσι θέλουν κάποιοι συνδικαλιστές".

«Αθλιότητα» λέει το ΚΚΕ

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση του γραφείου Ηρακλείου του ΚΚΕ, αργά σήμερα το απόγευμα. Αναλυτικά στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:

"Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ.Αρναουτάκης σήμερα, πρώτη μέρα της απεργίας των ναυτεργατών, που είχε καθολική συμμετοχή, πήρε τη σκυτάλη της βρώμικης επίθεσης εναντίον τους. Αφού έκανε υπόγεια κάθε προσπάθεια να οργανώσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σπάσει την απεργία χωρίς αποτέλεσμα, κατέφυγε σε δηλώσεις που θυμίζουν «γύψους» άλλων εποχών. Ο κ. Αρναουτάκης, που για χρόνια έχει διατελέσει ως εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Αρχανών, ευρωβουλευτής, βουλευτής και υπουργός, όψιμα θυμήθηκε τους αγρότες και το λαό της Κρήτης και προσπαθεί να αναγορευτεί ως υπερασπιστής της ζωής τους.

Και τότε και σήμερα ο κ. Αρναουτάκης στήριξε την πολιτική εκείνη που έχει οδηγήσει στην φτώχεια και την εξαθλίωση ταυτόχρονα τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ της περιοχής και της χώρας μας.

Αυτός και η πολιτική που χρόνια υπηρετεί είναι που κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Που έβαλαν ταφόπλακα στους συνεταιρισμούς και στις Ενώσεις (ακόμα και σε συνεταιρισμούς πρότυπα, όπως αυτός των Αρχανών, του χωριού του), καταργώντας ταυτόχρονα πάνω από 1000 θέσεις εργασίας στην Κρήτη. Που οδήγησαν μια σειρά παραδοσιακές καλλιέργειες στην καταστροφή ( σταφίδα, αμπελοκαλλιέργια, εσπεριδοειδή κλπ.), μειώνοντας τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στο τοπικό ΑΕΠ από 21,4% το 1995, μόλις στο 5% σήμερα. Που οδήγησαν σε εγκατάλειψη πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα μη αρδευόμενης γεωργικής γης. Που μόνο για φέτος οδήγησαν στον περιορισμό της καλλιέργειας των πρώιμων κηπευτικών από 20 – 40%. Που άφησαν στα αζήτητα ακόμα και το λεγόμενο προϊόν χρυσάφι που λέγεται λάδι, επιτρέποντας ακόμα και εισαγωγές στην Κρήτη (πάνω από 1500 τόνους για το 2011).

 Ο κ. Αρναουτάκης και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με την ενεργή στήριξη των υπολοίπων παρατάξεων της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο περιφερειακό συμβούλιο, προωθεί με θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των αντιλαϊκών αντιδραστικών επιλογών της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και της στρατηγικής της ΚΑΠ της ΕΕ, που συνεχίζει να ξεκληρίζει τον μικρομεσαίο αγρότη.

Την ίδια στιγμή που δε λέει κουβέντα για την αύξηση μέχρι και 26% που επέβαλλαν οι εφοπλιστές στα ναύλα πρόσφατα, στις 1.4, συστρατεύτηκε στην ενιαία επίθεση αστικών κομμάτων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοεξαγωγέων και μεγαλοαγροτών ενάντια στους ναυτεργάτες. Επιπλέον ανέλαβε να παίξει το ρόλο του λαγού για να μπει στο γύψο συνολικά το εργατικό λαϊκό κίνημα. Να εξασφαλιστεί σιγή του νεκροταφείου που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.

Ο κ. Αρναουτάκης, θυμίζοντας άλλες εποχές προκλητικά ζήτησε να παρθούν μέτρα, «ούτως ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον καμιά τέτοια απεργία, όχι μόνο από τα πλοία, αλλά και από άλλους εργασιακούς κλάδους. Γιατί στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα, χρειάζεται ηρεμία».

Το ΚΚΕ καλεί τον κρητικό λαό να επαγρυπνεί και να βγάλει τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Σήμερα καθαρά φαίνεται, ποιος είναι με το λαό και ποιος με το κεφάλαιο. Η απεργία των ναυτεργατών αφορά όλο το λαό. Τα αιτήματα τους αφορούν και τους αγρότες και τους εργάτες συνολικά τις λαϊκές οικογένειες του νησιού μας. Γι’ αυτό και όλοι αυτοί πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτό τον αγώνα.

 Απέναντι στην ενιαία επίθεση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, ο λαός να αντιτάξει το δικό του ενιαίο μέτωπο. Στις επερχόμενες εκλογές να μαυρίσει τα κόμματα του συστήματος, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ."