Το ζήτημα της αναπλήρωσης των ζημιών των ιδιωτών ομολογιούχων από το «κούρεμα» δεσμεύτηκε ότι θα θέσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ο Ευ.Βενιζέλος στη συνάντησή του με τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων ΟΔΕ, κάνοντας λόγο για πιθανή ειδική φορολογική μεταχείριση ή υπαγωγή κάποιων εκ των ιδιωτών στη ρύθμιση του ΤΕΚΕ.

Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στη συνάντηση ότι από τον Ιούλιο 2011 είχε ταχθεί δημόσια υπέρ της ανάγκης να εξαιρεθούν τα φυσικά πρόσωπα-αποταμιευτές από την διαδικασία του PSI και πρόσθεσε ότι η εξαίρεση αυτού του τύπου των ομολόγων δεν έγινε αποδεκτή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, το οποίο θεωρούσε επισφαλή την οργάνωση του PSI αν υπήρχε οποιαδήποτε εξαίρεση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσπάθησε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ να διαμορφώσει σχήματα για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν τα φυσικά πρόσωπα ομολογιούχοι-αποταμιευτές.

Υπήρξε η σκέψη μια μεγάλη ομάδα αποταμιευτών, περίπου 9.000 άτομα, που είχαν ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ, να υπαχθούν στη ρύθμιση της προστασίας των καταθέσεων και των επενδύσεων μέσω του ΤΕΚΕ. Η λογική ήταν ότι όλοι όσοι ως φυσικά πρόσωπα ενεργούν αποταμιευτικά και όχι επενδυτικά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από πλευράς ρίσκου στο ίδιο επίπεδο με τράπεζες ή hedge funds.

Ωστόσο, «το Eurogroup ήταν απόλυτο από την άποψη αυτή», συνεχίζουν οι κύκλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, «γιατί αρκετές χώρες φοβήθηκαν τις δικές τους ευθύνες από δικαστικές διεκδικήσεις κατόχων ελληνικών ομολόγων πολιτών των χωρών τους».

Προσθέτουν ότι «επειδή είναι ακόμη σε εξέλιξη το PSI και δεν έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή για τα ομόλογα ξένου δικαίου, δεν μπορούσε η Ελλάδα να επιμείνει γιατί έχει ανάγκη από τη στήριξη των εταίρων της ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή».

Για το τι μπορεί να συμβεί τώρα, ανέφεραν ότι μετά την ολοκλήρωση και της ανταλλαγής των ομολόγων ξένου δικαίου, μπορεί αναμφίβολα το ζήτημα αυτό να τεθεί και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο επίπεδο του Eurogroup και κυρίως να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως η ειδική φορολογική μεταχείριση ή η υπαγωγή κάποιων από τις περιπτώσεις αυτές στη ρύθμιση του ΤΕΚΕ.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε η ιδέα που προτάθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία για την απόκτηση μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας κοντά στο 100%. Προκειμένου όλα αυτά να οργανωθούν και να τεθούν επί τάπητος μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων ξένου δικαίου και μετά τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επαφής του συλλόγου των ομολογιούχων με τον ΟΔΔΗΧ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Νέα Δημοκρατία: «Κεκτημένη καθεστωτική νοοτροπία»

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η στάση Βενιζέλου, μετά και τη συνάντησή του τη Μ.Δευτέρα με τις διοικήσεις ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για το ζήτημα, με το βουλευτή του κόμματος Ν.Νικολόπουλο να κάνει λόγο για «κεκτημένη καθεστωτική νοοτρποία.

«Ο κ. Βενιζέλος, από κεκτημένη καθεστωτική νοοτροπία συγκάλεσε σύσκεψη υπουργών και παραγόντων μαζί με προέδρους μεγάλων Ασφαλιστικών Ταμείων για να υποδείξει τρόπους διαχείρισης των ομολόγων που κατέχουν» ανέφερε σε δήλωση του ο Νικολόπουλος.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν νομιμοποιείται σήμερα να ασκεί κυβερνητικούς ρόλους, κι ούτε να δίνει επενδυτικές συμβουλές» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, λέγοντας: «Ακούσαμε ότι προτείνει την ανταλλαγή των ομολόγων έκδοσης EFSF με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και αυτό με πρόσχημα την κάλυψη των ζημιών από το PSI, αυτό, όμως, είναι σε βάρος των συμφερόντων των Ασφαλιστικών Ταμείων».

Κάνοντας λόγο για «ύποπτες και μικροπολιτικής σκοπιμότητας» υποδείξεις του Ευ.Βενιζέλου, ο Ν.Νικολόπουλος  υπογράμμισε πως η ΝΔ «πιστεύει και επιμένει ότι οι απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI πρέπει να καλυφθούν από την περιουσία του Δημοσίου, χωρίς την παρεμβολή επενδυτικών πειραματισμών».