Το ιταλικό ακυρωτικό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την κράτηση κατ’ οίκον του Φραντσέσκο Σκετίνο, κυβερνήτη του κρουαζιερόπλοιου Κονκόρντια, ο οποίος κατηγορείται για πρόκληση ναυαγίου, αμέλεια και εγκατάλειψη πλοίου για την ευθύνη του στην προσάραξη του σκάφους στις 13 Ιανουαρίου, που προκάλεσε τον θάνατο 32 ατόμων.

Στην ετυμηγορία του το ανώτατο δικαστικό όργανο υιοθέτησε την πρόταση της ενάγουσας αρχής, απορρίπτοντας συνάμα το αίτημα του εισαγγελέα, ο οποίος ζητούσε την εκ νέου φυλάκισή του, αλλά και το αίτημα της υπεράσπισης, που ζητούσε να αφεθεί πλήρως ελεύθερος ο κυβερνήτης, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατ’ οίκον κράτηση που του επιβλήθηκε απαγορεύει στον 52χρονο Σκετίνο να εγκαταλείψει την κατοικία του στο Μέτα του Σορέντο, κοντά στη Νάπολη, και να επικοινωνεί με οποιονδήποτε άλλον πλην του κοντινού περιβάλλοντός του.

Μία πρώτη προκαταρκτική ακρόαση στη δίκη του Σκετίνο, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της αμέλειας, της πρόκλησης ναυαγίου, της εγκατάλειψης πλοίου και της απόκρυψης από τις ιταλικές λιμενικές αρχές της βαρύτητας του ναυτικού συμβάντος, έχει προγραμματισθεί για τις 3 Μαρτίου στο αρμόδιο δικαστήριο του Γκροσέτο, στην Τοσκάνη, κοντά στον τόπο του ναυαγίου στη νήσο Τζίλιο. Η δεύτερη ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουλίου.

Συνολικά εννέα άτομα διώκονται στα πλαίσια της πολύκροτης αυτής υπόθεσης: ο Σκετίνο, ο ύπαρχός του, τέσσερα μέλη του πληρώματος και τρία μέλη του προσωπικού εδάφους της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μεταξύ της και ο Μάνφρεντ Ουρσπρούνγκερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Κόστα Κροτσέρε, στην οποία ανήκε το Κονκόρντια και ο Ρομπέρτο Φερατίνι, επικεφαλής της ομάδας κρίσεων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook