Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος των αποδήμων Ελλήνων να μετέχουν στις εθνικές εκλογές, είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Ο κ. Δήμας επισήμανε επίσης την ανάγκη στόχευσης της εξωτερικής πολιτικής και σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος και τόνισε ότι έχουμε παραμελήσει τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ σε μερικούς τομείς.

«Οι αμερικανικές επενδύσεις είναι πολύ λίγες στην Ελλάδα, πιο λίγες από τις ελληνικές στην Αμερική. Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ, είναι λιγότεροι από τους Αυστριακούς. Έχουμε υποχρέωση να αναζωογονήσουμε τους δεσμούς μας. Αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε φυσιολογική εξέλιξη την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, καθώς όπως είπε οι δύο χώρες που έχουν συμπληρωματικά συμφέροντα, και είπε ότι θα ήταν λάθος των δυο χωρών εάν αυτή η σχέση είναι ευκαιριακή. Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και κάλεσε την γειτονική χώρα να ολοκληρώσει και τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό πεδίο.

«Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμες και στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στάσιμη. Πέραν των πολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν και τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της στασιμότητας είναι και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», δήλωσε ο κ. Δήμας, τονίζοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

«Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές, εφόσον θα γίνει στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας. Η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασίας. Επενδύσεις, τουρισμός, εμπόριο, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους έχουμε ήδη δει θετικά αποτελέσματα. Δεν πιστεύουμε όμως σε \”δεσπόζουσες δυνάμεις\”. Η εποχή των ηγεμόνων στη γειτονιά μας έχει περάσει και οι λαοί της περιοχής πλήρωσαν ακριβά το τίμημα τέτοιων πολιτικών.
Πιστεύουμε στην ισότιμη, αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Αυτό πρέπει να είναι το μέτρο», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook