Τελευταία ενημέρωση:6:30

Στις 6 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαΐου.

Οι κκ. Παπούλιας και Παπαδήμος δεν θέλησαν να έχουν τον καθιερωμένο τυπικό διάλογο ενώπιον των δημοσιογράφων, καθώς ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να ενημερώσει τους εκπροσώπους του Τύπου ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το βράδυ.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, το οποίο θυροκολλείται από ώρα σε ώρα, και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε συνοπτικό απολογισμό του έργου της κυβέρνησης ο κ. Παπαδήμος μίλησε για θετικό αποτέλεσμα αλλά και για «σημαντική κληρονομιά» σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων.

Όπως είπε «σε αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας».

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε κυρίως στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο και στο PSI. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι ιδίως του δύο πρώτους μήνες υπήρξαν λειτουργικά προβλήματα και αρρυθμίες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος της χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με το διττό στόχο της εξυγίανσης του κράτους και της διασφάλισης δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Καμία χαλάρωση έως τις 6 Μαΐου»


Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει τις προκλήσεις που είναι μπροστά, ενώ κάλεσε τους υπουργούς που θα είναι υποψήφιοι να μην αμελήσουν το έργο τους. «Δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μία ημέρα».

Όπως τόνισε έως τις 6 Μαΐου, απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή.

«Οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της δώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία», είπε ο κ. Παπαδήμος.
Απευθυνόμενος, λοιπόν, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι υποψήφιοι για τις εκλογές τους κάλεσε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους ως μέλη της κυβέρνησης και να μεριμνήσουν για την προεκλογική τους εκστρατεία, τονίζοντας ότι «ο δεύτερος στόχος δεν πρέπει να επιτευχθεί εις βάρος του πρώτου» και ότι «δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια μέρα».

Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι για αυτήν, «που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Τα δύσκολα είναι μπροστά


«Για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός καταδεικνύοντας το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012, είπε ο κ. Παπαδήμος, πρέπει να προετοιμαστεί να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016 και πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τις παραπάνω προκλήσεις «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» τον χειρισμό του οποίου, όπως επεσήμανε, πρέπει να αναλάβει η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο στο Προεδρικό Μέγαρο, για να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρολο Παπούλια.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και θα προκηρύξει τις εκλογές, ανοίγοντας και επισήμως την προεκλογική περίοδο.