Ένας μήνας ήταν αρκετός για να τινάξει στον αέρα το πλεόνασμα των 645 εκατ. ευρώ που <<έχτιζε>> τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου η κυβέρνηση. Τόκοι και έκτακτες επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία <<βούλιαξαν>> τα κρατικά ταμεία κατά 2 δισ. ευρώ σε ένα μήνα, με αποτέλεσμα το ταμειακό έλλειμμα -όπως το υπολογίζει η ΤτΕ- να φτάσει στα 1,32 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του Φεβρουαρίου το <<κατάπιαν>> κυριοκεκτικά οι πληρωμές για τόκοι. Τον Μάρτιο το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 1,446 δισ. ευρώ για τόκους, έναντι μόλις 405 εκατ. τον Φεβρουάριο -προφανώς οι πληρωμές αυτές είχαν <<παγώσει>> εν αναμονή και της δόσης από την Τρόικα.

Παρόλα αυτά, τον Μάρτιο φέτος το έλλειμμα φαίνεται να περιορίστηκε κατά σχεδόν 70% σε σχέση με πέρυσι. Τον Μάρτιο του 2011 το ταμειακό έλλειμμα ήταν 4,254 δισ. ευρώ, αλλά μειώθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ στα 1,32 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά πάντως μόνο ενδεικτικά μπορούν να θεωρηθούν ως προς τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος σε δημοσιονομική βάση, που τον Φεβρουάριο εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα κεντρικής κυβέρνησης 575 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ πάντως, κατά την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου 2012, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 11.41 δισ. ευρώ, από 11.18 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν σε 13.57 δισ. ευρώ, έναντι 15.05 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook