Απάντηση στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την απεξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα που προσφέρει, έδωσε χθες η Eurobank.

Η τράπεζα πέτυχε να αντλήσει ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά προσφέροντας ως ενέχυρο τίτλους του Δημοσίου ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία χρηματοδότησης συνοδεύτηκε από το «αναγκαίο κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, πρακτική που εφαρμόζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει δεχθεί ως ενέχυρο για τη ρευστότητα των 95 δισ. ευρώ, που έχει προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες, ομόλογα αξίας 140 δισ. ευρώ.

Βέβαια το επιτόκιο με το οποίο δανείζει τις τράπεζες η ΕΚΤ είναι μόλις 1%, ενώ η συμφωνία που πέτυχε η Eurobank είναι με «πιο αλμυρό» κόστος. Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Νίκος Καραμούζης, το επιτόκιο δανεισμού θα είναι ίσο με το βασικό επιτόκιο της διατραπεζικής (euribor) προσαυξημένο κατά 1,4- 2% ανάλογα με τη διάρκεια της συμφωνίας.

Η συμφωνία της Eurobank είναι η πρώτη από την αρχή του έτους, με την οποία ελληνική τράπεζα αποκτά πρόσβαση για χρηματοδότηση ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Επισημαίνεται ότι η ανάγκη απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη βοήθεια της ΕΚΤ έχει συνδεθεί με τις επικείμενες συγχωνεύσεις. Μάλιστα η μεγέθυνση των ελληνικών τραπεζών προβάλλεται ως «αντίδοτο» με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα κατορθώσουν να αποκτήσουν εναλλακτικές πηγές ρευστότητας.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν αναλυτές, η μεγέθυνση των τραπεζών δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για να ανοίξει τις πόρτες των διεθνών κεφαλαιαγορών, αν προηγούμενως το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει κατορθώσει να «βγει για δανεισμό από τις αγορές».

Με τη συμφωνία που έκλεισε η Eurobank με τέσσερις διεθνείς τράπεζες πραγματοποιείται ένα πρώτο άνοιγμα των κεφαλαιαγορών προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Πάντως ο κ. Καραμούζης προβλέπει ότι ο δρόμος της εξομάλυνσης θα είναι μακρύς.

enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook