10 πασχαλινές συνταγές «ζυμωμένες» με κέφι, μεράκι και μπόλικη παράδοση κυκλοφορούν από τους «Μύλους Κρήτης».

Για κάθε συνταγή υπάρχει ένα μυστικό για σίγουρη επιτυχία και αυτό δεν είναι άλλο από το «Αλεύρι» που παράγουν οι «Μύλοι Κρήτης»

Κάθε διαφορετικό είδος ταιριάζει απόλυτα με τις προτεινόμενες συνταγές για να γίνετε εσείς οι master chef στην κουζίνα σας.


ΤΣΟΥΡΕΚΙ Πασχαλινό

 

Υλικά

Αλεύρι για Τσουρέκι: 1 κιλό (1 πακέτο)
Μαγιά: 90 γρ. νωπή ή 27 γρ. ξηρή (3 φακελάκια)
Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 1/2 κούπα)
Νερό (χλιαρό): 100 γρ. (2/5 κούπας)
Βούτυρο: 125 γρ. (1/2 κούπα)
Αυγά: 4
Γάλα: 125 γρ. (1/2 κούπα)
Μαστίχα αλεσμένη: 2,5 γρ. (1/2 κουταλάκι)
Μαχλέπι αλεσμένο: 2,5 γρ. (1/2 κουταλάκι)
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού

Εκτέλεση

• Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, μέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
• Χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο και προσθέτουμε στο μίγμα μας το χυλό της μαγιάς.
• Ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
• Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 2 ώρες.
• Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που επιθυμούμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
• Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, περίπου για 1 ώρα.
• Αλείφουμε απαλά με αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.
• Ψήνουμε στους 1600C για 35-40 λεπτά.



ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ με διακόσμηση



Υλικά

Αλεύρι Μαλακό: 600 γρ. (4 κούπες) ή εναλλακτικά Φαρίνα: 600 γρ. (4 κούπες)
Baking powder: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
Μαργαρίνη ή Βούτυρο: 210 γρ. (3/4 πακέτου)
Ζάχαρη : 500 γρ. (2 κούπες)
Αυγά: 2
Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
Βανίλια: 10 γρ. (2 φακελάκια)
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Ζαχαρόπαστα

Εκτέλεση

• Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά.
• Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder (ή εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φαρίνα), το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε τα δύο μίγματα μαζί.
• Αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί, ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε στα σχήματα που επιθυμούμε. (Για ευκολία στο άνοιγμα βάζουμε ένα κομμάτι μεμβράνη όταν ανοίγουμε το φύλλο.)
• Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1900C για 15 λεπτά περίπου.
• Δουλεύουμε την ζαχαρόπαστα ανοίγοντάς την σε φύλλο και κόβουμε στα σχήματα που επιθυμούμε.
• Αλείφουμε με μαρμελάδα τα μπισκότα και στολίζουμε με ζαχαρόπαστα.


ΚΕΙΚ με καρύδα



Υλικά για το κέικ

Μίγμα για Κέικ: 500 γρ. (1/2 πακέτο)
Νερό: 225 γρ. (1 κούπα)
Λάδι: 175 γρ. (2/3 κούπας)
Καρύδα: 75 γρ. (1/3 κούπας)
Αυγό: 1

Υλικά για το σιρόπι
Νερό: 1 κούπα
Ζάχαρη: 1 κούπα
Λεμόνι: χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

• Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένη φόρμα.
• Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και ψήνουμε στους 1800C για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
• Φτιάχνουμε το σιρόπι και το περιχύνουμε όσο είναι ζεστό στο κέικ που έχει κρυώσει.
• Πασπαλίζουμε με καρύδα.


ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ με μέλι



Υλικά

Αλεύρι για Τηγάνισμα: 500 γρ. (1/2 πακέτο)
Νερό: 500 γρ. (2 κούπες)
Μαγιά: 30 γρ. νωπή ή 9 γρ. ξηρή (1 φακελάκι)
Ζάχαρη: 30 γρ. (2 & 1/2 κουταλιές)
Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)

Μέλι και σουσάμι για το σερβίρισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

• Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
• Ζυμώνουμε καλά το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
• Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 ώρα.
• Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το λάδι στο τηγάνι στους 1800C και παίρνουμε με ένα βρεγμένο κουτάλι ίσες ποσότητες ζύμης και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
• Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς με μέλι και σουσάμι.

ΧΑΛΒΑΣ νηστίσιμος



Υλικά

Σιμιγδάλι Χονδρό: 200 γρ. (1 κούπα)
Νερό: 500 γρ. (2 κούπες)
Ζάχαρη: 460 γρ. (2 κούπες)
Ελαιόλαδο: 125 γρ. (1/2 κούπα)
Κουκουνάρια: 100 γρ. (1/2 κούπα)
Αμύγδαλα: 100 γρ. (3/5 κούπας)
Κανελογαρύφαλλα τριμμένα

Εκτέλεση

• Βράζουμε τη μισή ζάχαρη με το νερό επί 5 λεπτά για να φτιάξουμε το σιρόπι.
• Ψήνουμε με το λάδι το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια έως ότου ξανθύνουν.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το ζεστό σιρόπι.
• Ανακατεύουμε το χαλβά και τον βάζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου απορροφηθεί τελείως το σιρόπι.
• Κατόπιν προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη.
• Τον ανακατεύουμε μερικά λεπτά ακόμη σε σιγανή φωτιά, τον σκεπάζουμε με μία πετσέτα και όταν μισοκρυώσει τον αδειάζουμε σε φόρμα.


ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ Σφακιανή


Υλικά για τη ζύμη
Αλεύρι για Κρητικό Φύλλο και Πίτες: 500 γρ. (μισό πακέτο)
Μυζήθρα Χανιώτικη: 400 γρ. (10 κουταλιές)
Νερό (χλιαρό): 250γρ. (1 ποτήρι)
Ελαιόλαδο: 45 γρ. (3 κουταλιές)
Τσικουδιά: 45 γρ. (3 κουταλιές)
Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)

Μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

• Ετοιμάζουμε μια μαλακή ζύμη με το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, την τσικουδιά και το νερό και την αφήνουμε για μισή ώρα.
• Στραγγίζουμε την μυζήθρα και φτιάχνουμε 10 μπαλάκια στο μέγεθος ενός αυγού.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 5 εκ. περίπου.
• Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε ένα μπαλάκι μυζήθρας στη μέση και κλείνουμε προσεκτικά το φύλλο ώστε να σκεπαστεί η μυζήθρα.
• Τα μπαλάκια τα πιέζουμε σιγά-σιγά με τη βοήθεια ενός πλάστη ώστε το τυρί να πάει προς τις άκρες και οι πίτες να γίνουν λεπτές στο σχήμα ενός πιάτου 15 εκ.
• Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και τις σερβίρουμε με μέλι.

ΠΙΡΟΣΚΙ με λουκάνικο



Υλικά για τη Ζύμη

Αλεύρι Σκληρό: 500 γρ. (1/2 πακέτο)
Γάλα: 250γρ. (1 κούπα)
Βούτυρο: 100 γρ. (2 & 1/2 κουταλιές)
Μαγιά: 30 γρ. νωπή ή 9 γρ. ξηρή (1 φακελάκι)
Ζάχαρη: 40 γρ. (1 & 1/2 κουταλιά)
Αλάτι: 10 γρ. (2 κουταλάκια)

Υλικά για τη Γέμιση
Λουκανικάκια: 500 γρ.

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

• Ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.
• Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.
• Ξεκουράζουμε το ζυμάρι σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να φουσκώσει περίπου στο διπλάσιο.
• Στη συνέχεια, παίρνουμε μικρή ποσότητα ζύμης και την ανοίγουμε στο χέρι μας σε μία μικρή πίτα.
• Βάζουμε το λουκάνικο και κλείνουμε το ζυμάρι από όλες τις πλευρές , πλάθοντάς το μέχρι να γίνει ένα οβάλ μπαλάκι.
• Τοποθετούμε τα πιροσκί σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλη μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
• Στη συνέχεια, τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι σε σιγανή φωτιά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα σε όλες τις πλευρές.


ΖΥΜΑΡΙΚΑ σπιτικά



Υλικά
Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις: 500 γρ. (1/2 πακέτο)
Αυγά: 5
Αλάτι: 10 γρ. (2 κουταλάκια)


Εκτέλεση

• Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και μέσα σπάμε τα αβγά.
• Χτυπάμε τα αυγά και σιγά-σιγά τα ανακατεύουμε με το αλεύρι.
• Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ομοιογενή.
• Ξεκουράζουμε το ζυμάρι σκεπασμένο για μισή ώρα περίπου.
• Στη συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια αρχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα, αλευρώνοντας όσο χρειάζεται για να μην κολλάει.
• Όταν έχουμε φέρει το ζυμάρι στο επιθυμητό πάχος, κόβουμε με ροδέλα σε σχήματα, ανάλογα με το ζυμαρικό που θέλουμε να φτιάξουμε.
• Βράζουμε τα φρέσκα ζυμαρικά για 2-4 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
• Αν επιθυμείτε μπορείτε να τα αποξηράνετε για να τα βράσετε στο μέλλον, αφήνοντάς τα κρεμασμένα και χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σε ξηρό μέρος για 1 ημέρα.

ΠΙΤΣΑ χωριάτικη ή ολικής



Υλικά για τη Βάση
Μίγμα για Πίτσα: 250 γρ. (1/4 πακέτου)
Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί: 250 γρ. (1/4 πακέτου)
ή εναλλακτικά
Μίγμα για Ψωμί Ολικής: 250 γρ. (1/4 πακέτου)
Νερό (χλιαρό): 300 γρ. (1 & 1/5 κούπας)
Ελαιόλαδο: 35 γρ. (2 & 1/2 κουταλιές)

Εκτέλεση

• Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη βάση μαζί μέχρι να γίνει μια απαλή και ελαστική ζύμη.
• Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί.
• Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
• Τη στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε να φουσκώσει.
• Γαρνίρουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας.
• Ψήνουμε στους 1800C για 35 λεπτά περίπου.


ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ με μέλι



Υλικά
Αλεύρι Βιολογικό: 500 γρ. (1/2 πακέτο)
ή εναλλακτικά
Αλεύρι Εμπλουτισμένο: 500 γρ. (1/2 πακέτο)
Μαγιά: 25 γρ. νωπή ή 9 γρ. ξηρή (1 φακελάκι)
Μέλι: 100 γρ. (3 κουταλιές)
Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
Σταφίδα (σουλτανίνα): 150 γρ. (1 κούπα)
Ελαιόλαδο: 50 γρ. (4 κουταλιές)
Νερό: 150 γρ. (1 & 3/5 κούπας)
Χυμός πορτοκάλι: 25 γρ. (2 κουταλιές)
Κανέλα τριμμένη: 2 γρ. (μισό κουταλάκι)
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
• Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και την κανέλα.
• Προσθέτουμε το νερό χλιαρό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά και το μέλι και ξεκινάμε το ζύμωμα.
• Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.
• Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες (τις οποίες έχουμε μουλιάσει σε χυμό πορτοκαλιού) και ενσωματώνουμε στη ζύμη.
• Ξεκουράζουμε σε λαδωμένη επιφάνεια για 45 λεπτά.
• Τεμαχίζουμε, πλάθουμε και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
• Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά.
• Ψήνουμε στους 1800C για 25 λεπτά περίπου.

Δείτε το έντυπο με τις συνταγές που κυκλοφορούν από τους "Μύλους Κρήτης" εδώ