Ένα δεκαήμερο προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επανέρχεται ως κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία της προεδρικής αναμέτρησης: ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που εξακολουθεί να υπολείπεται του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις σφυγμομετρήσεις, επιμένει ότι εάν εκλεγεί ο αντίπαλός του μπορεί να οδηγήσει στη χώρα στην καταστροφή.

Ο συντηρητικός πρόεδρος, ο οποίος στον πρώτο γύρο της 22ας Απριλίου φέρεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να ισοψηφεί με τον Ολάντ, αλλά στον δεύτερο στις 6 Μαΐου φέρεται να ηττάται,έκανε λόγο την Τετάρτη για μία «μαζική κρίση εμπιστοσύνης» σε περίπτωση που η κεντροαριστερά κατακτήσει την προεδρία, δεδομένης και της αρνητικής συγκυρίας που δημιουργεί η ζοφερή οικονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Εάν ξαναρχίσουμε να προσλαμβάνουμε δημοσίους υπαλλήλους, να ξαναρχίσουμε να δαπανούμε, να υπονομεύουμε την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, δεν θα είναι πλέον ένας απλός κίνδυνος να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού, θα γίνουν μία βεβαιότητα, θα απασφαλιστεί άμεσα μία μαζική κρίση αξιοπιστίας» κινδυνολόγησε ο Σαρκοζί μιλώντας στο Radio Info.

Το βράδυ της Τρίτης ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν είχε υποστηρίξει από την πλευρά του πως την εκλογή του Ολάντ θα ακολουθούσε σχεδόν αμέσως μία σειρά κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά του ευρώ και «δεν θα υπήρχε κανείς να την εμποδίσει».

Ενώ ο Ολάντ ευαγγελίζεται τη μείωση του χρέους χάρη στη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων, ο Σαρκοζί υποστηρίζει τον προϋπολογισμό του, που κατ\’ αυτόν έχει συνδράμει ώστε η Γαλλία να γλιτώσει από τη μοίρα «της Ελλάδας ή της Ισπανίας».

«Η Γαλλία σε ετήσια βάση χρειάζεται να δανείζεται 42 δισ. ευρώ για να πληρώνει τα επιτόκια του χρέους. Σήμερα εξασφαλίζουμε τα χρήματα τούτα, δανειζόμαστε αυτά τα ποσά με λιγότερο του 3%, επιτόκιο, που είναι στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο του» υποστήριξε ο Σαρκοζί.

Από την πλευρά του, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του οικονομικού προγράμματος του Σαρκοζί: «εάν υπήρξε απώλεια του τριπλού Α αυτό οφείλεται στην αριστερά ή στη δεξιά;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Ολάντ, προσθέτοντας πως «οφείλεται στους χειρισμούς, που όλοι καλά γνωρίζουμε: ελλείμματα που συσσωρεύονται, δημόσιο χρέος ρεκόρ, έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών που φθάνει τα 70 δισ. ευρώ», επισήμανε.

Ο πρώτος που είχε απευθύνει μία προειδοποίηση από το 2007 για την επικείμενη κρίση, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, εξισώνει την «οικονομικά ανερμάτιστη» εκστρατεία του Ολάντ και την «μη ρεαλιστική» του Σαρκοζί.

Εκτιμώντας πως η Γαλλία κινδυνεύει «εντός ολίγων εβδομάδων» να ολισθήσει στην κατάσταση της Ισπανίας, ο Μπαϊρού στηλιτεύει την ελαφρότητα του προγράμματος και των θεμάτων που θίγονται στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί, που έγνοια του, τονίζει, είναι η «ετικέτα στο κρέας» χαλάλ ή οι άδειες οδήγησης».

Οι ψηφοφόροι δεν μοιάζουν να ενδιαφέρονται για τους προεκλογικούς διαξιφισμούς -που ως σήμερα έχουν επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό ζήτημα και στο θέμα της ασφάλειας- ανησυχούν περισσότερο για την ανεργία και την στέγαση, ενώ σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις δηλώνουν βέβαιοι πως θα πρέπει να αναμένουν «αύξηση των φόρων», όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών.

Οι δέκα υποψήφιοι για την προεδρία εκθέτουν τα προγράμματά τους το βράδυ της Τετάρτης και της Πέμπτης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών τους συνεντεύξεων που θα μεταδοθούν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook