Ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα εν όψει αντιπυρικής περιόδου:

«Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι όποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του, είναι καταδικασμένος να τα ξαναζήσει. Έχουμε υποφέρει από τις φωτιές, έχουμε δει τη γη μας να καταστρέφεται, περιουσίες να παραδίδονται στις φλόγες, αλλά για μία ακόμα χρονιά δεν είμαστε καθ’όλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε απευκταίες πυρκαγιές.

Το πυροσβεστικό σώμα – όπως και όλα τα σώματα ασφαλείας, κατά δήλωση μάλιστα και του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη – είναι υποστελεχωμένο. 105 λιγότεροι εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης, αφού δεν έχει δοθεί ακόμα λύση για αυτούς που δεν πέτυχαν στον διαγωνισμό, παρά τις βεβαιωμένες ανάγκες της υπηρεσίας.

Σε περιοχές όπως η Ιεράπετρα και η Βιάννος υπηρετούν ελάχιστοι πυροσβέστες, με αποτέλεσμα όταν εκτυλίσσονται φαινόμενα πυρκαγιών, να χρειάζονται ενίσχυση από το Ηράκλειο.

Ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων αντιμετωπίζει μηχανικά προβλήματα, ενώ 5 από τα οχήματα της Κρήτης βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα.

Ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί και να είχαν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα. Έστω και τώρα, κάνουμε έκκληση να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Οφείλουμε να σεβαστούμε τη φύση και τον τόπο μας.»