Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ σκαρφάλωσε την Τετάρτη η μέση πανελαδική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, ενώ η υψηλότερη τιμή στην επικράτεια είναι 1,837 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανήλθε στο 1,65 ευρώ/λίτρο, από 1,646 την Τρίτη. Στις αρχές του 2011 η τιμή ήταν λίγο πάνω από το 1,60 ευρώ.

Μικρή πτώση παρατηρείται στις μέγιστες τιμές, οι οποίες είχαν αγγίξει τις προηγούμενες εβδομάδες το 1,85 ευρώ/λίτρο.

Σε 9 νομούς της χώρας (Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Χίος, Χανιά, Κέρκυρα, Κυκλάδες και Ηράκλειο) η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,7 ευρώ, αντίθετα σε άλλους 7 (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πιερία, Δράμα, Ανατολική Αττική, Ημαθία, και Σέρρες) ξεκινά από 1,617 και δεν ξεπερνά το 1,63.

Το φθηνότερο πρατήριο της χώρας είναι στην Κόρινθο με 1,548 ευρώ και το ακριβότερο στις Κυκλάδες με 1,837 (η απόκλιση δηλαδή του φθηνότερου από το ακριβότερο πλησιάζει τα 30 λεπτά).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή ξεπερνά τα 85 ευρώ το λίτρο (αύξηση 5,5 λεπτά από τις αρχές Φεβρουαρίου), ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας κινείται και πάνω από τα 95 λεπτά.

Οι ακριβότεροι νομοί είναι Κυκλάδες, Λασίθι, Χανιά, Κεφαλονιά και Κέρκυρα όπου η μέση τιμή ανέρχεται μέχρι μέχρι τα 91,1 λεπτά. Το «περίεργο» είναι ότι τόσο το φθηνότερο πρατήριο (με 79 λεπτά το λίτρο) όσο και το ακριβότερο (97 λεπτά) βρίσκονται στο νομό Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι καταγγελίες για τις «πειραγμένες» αντλίες στα βενζινάδικα, ενώ οι φορείς της αγοράς ζητούν τη δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο, για την ανακούφιση των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών.

Στην κυβέρνηση δείχνουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, εφόσον «εκτροχιασθεί» η κατάσταση στην αγορά, ενώ την Πέμπτη, πιθανότατα, θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Περιφερςιακής Ανάπτυξης υπό τον Μ.Χρυσοχοΐδη και με τη συμμετοχή παραγόντων της αγοράς καυσίμων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook