«Οι αγορές παρουσιάζουν μια νευρικότητα, μια υπερβολική νευρικότητα», επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το γερμανικό πρακτορείο DPA ο Χοακίν Αλμούνια, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επενδυτές και κερδοσκόποι πιστεύουν πως θα οξυνθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Από καιρού εις καιρόν οι αγορές παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις και κινούνται ως αγέλη», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Χοακίν Αλμούνια κάνει τη διάκριση μεταξύ του «επικέντρου» της κρίσης και του «περιθωρίου» για να παραδεχθεί ότι «αναμφίβολα υπάρχουν προβλήματα».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση είναι η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Η κρίση επικεντρώνεται επίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης. «Γύρω από αυτές τις χώρες υπάρχουν άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», διευκρινίζει ο επίτροπος, εξηγώντας ότι με τον όρο «ανισορροπίες» εννοεί δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Τέλος, ο Χοακίν Αλμούνια υπερασπίζεται τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ενότητα των Ευρωπαίων. «Εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε προκειμένου να επιλύσουμε καλύτερα την κρίση», τονίζει χαρακτηριστικά ο 63χρονος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.