Κοινό κάλεσμα προς το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να σεβαστεί απόλυτα και δίχως όρους την εκεχειρία κατ\’ εφαρμογή του ειρηνικού σχεδίου του Κόφι Ανάν απηύθυναν οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας κατόπιν τηλεδιάσκεψης. Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί κάλεσαν επίσης το Ιράν να προσέλθει σε σοβαρό διάλογο με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η κατάσταση στη Συρία και το Ιράν, καθώς και οι τιμές του πετρελαίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχαν την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Νικολά Σαρκοζί.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες ζητούν από τη Συρία πλήρη σεβασμό της εκεχειρίας, και παράλληλα επισημαίνουν πως θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό της καταστολής, και εντός των κόλπων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν επίσης την «αποφασιστικότητα» τους να επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Ιράν και κάλεσαν την Τεχεράνη να δεσμευτεί σε «σοβαρές διαπραγματεύσεις» αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, δύο ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνομιλία τους οι κ.κ. Ομπάμα και Σαρκοζί εξέφρασαν τη βούλησή τους να επιβάλλουν κυρώσεις \”με τον πλέον σθεναρό τρόπο όσο η Τεχεράνη αρνείται να συμμορφωθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της\”, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση της Προεδρίας, δύο ημέρες πρίν από την σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων .

Η τηλεδιάσκεψη Ομπάμα-Σαρκοζί ήλθε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα εργασιών της συνόδου της G8 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Οι επικεφαλής διπλωματίας των οκτώ πλουσιότερων βιομηχανικά κρατών αναμένεται να καλέσουν σε κοινό ανακοινωθέν το Ιράν να δεσμευθεί σε έναν «εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο» και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Η συνεχιζόμενη αποτυχία του Ιράν να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του βάσει των αποφάσεων [του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ] και με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ είναι αιτία μεγάλης ανησυχίας» αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών.

Η G8 ζήτησε από την Τεχεράνη να «εισέλθει σε μια διαδικασία εποικοδομητικού και σοβαρού διάλογου χωρίς προϋποθέσεις», ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της για ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Το Ιράν και η Ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν για διαπραγματεύσεις σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G8 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ρωσία) επικεντρώθηκε επίσης σε άλλα τρέχοντα ζητήματα, όπως η σύγκρουση στη Συρία και η Βόρειος Κορέα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook