Το Ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το αμφιλεγόμενο μέτρο της φορολογικής αμνηστίας, που επιτρέπει στους φορολογουμένους να αποφύγουν αλμυρά πρόστιμα για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας μία έκτακτη εισφορά επί των αδήλωτων τεκμηρίων τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το protothema.gr, εισφορά 8 έως 10% αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και εταιρείες. Το μέτρο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή προσωρινά και μόνο για φέτος, περιλαμβάνεται στα μέτρα μέσω των οποίων η κυβέρνηση της Μαδρίτης επιχειρεί να μειώσει από το 8,5% στο 5,3% του ΑΕΠ το δημόσιο έλλειμμα της χώρας.

Η αντιπολίτευση διατείνεται πως η φορολογική αμνηστία το μόνο που κατορθώνει είναι να ενθαρρύνει. Όμως η κυβέρνηση φιλοδοξεί πως το μέτρο αυτό θα αποφέρει 2,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Στo μεταξύ στη Μαδρίτη θα βρεθεί, μέσα στις επόμενες ώρες, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναλύσουν τους λογαριασμούς της Ισπανίας στο πλαίσιο της εποπτείας των οικονομικών ανισορροπιών αρκετών χωρών.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε: «Αλλά αυτή είναι μια συνηθισμένη επίσκεψη. Δεν πρόκειται ούτε για μια ειδική αποστολή ούτε έκτακτης ανάγκης».
Πάντως τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Μαδρίτη προσπαθούν να φανούν καθησυχαστικές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο διάσωσης της Ισπανίας. «Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο και δεν έχουμε την πρόθεση να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης. Δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια για την Ισπανία» σημείωσε κατηγορηματικά.

Αναγνώρισε βέβαια πως η κατάσταση είναι δύσκολη, επισήμανε όμως πως υπάρχει «μια κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις, που ξέρει τι πρέπει να κάνει, που ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι που εξέφρασαν και οι δύο την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση στην Ισπανία. «Δεν θέλω να διαφωνήσω με κανέναν ηγέτη» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση ξέρει τι πρέπει να κάνει: «Πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το έλλειμμα, να ξεκινήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ενεργήσει έτσι ώστε η Ισπανία να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης»

Ενώ και οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ικανοποίηση για τον προϋπολογισμό λιτότητας που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση για το 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook