Το φλέγον ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των νότιων συνόρων της Ελλάδας, έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή., ο βουλευτής Λασιθίου Γ. Πλακιωτάκης.
Το ακριβές περιεχόμενο της ερώτησης παρατίθεται ακολούθως:

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς η απραξία η οποία διαπιστώνεται στην αύξηση της διαθεσιμότητας των πλωτών μέσων του Λιμενικού, μας οδηγεί για μια ακόμη φορά να θέσουμε το πρόβλημα και να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή σας.

Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον –ιδιαίτερα στη γειτονιά μας- είναι ιδιαίτερα ρευστό, απαιτώντας εγρήγορση και αυξημένα αντανακλαστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία και Λιβύη, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε αύξηση του ρεύματος της λαθρομετανάστευσης προς τη χώρα μας. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κρήτη, μπορεί να αποτελέσει κύριο προορισμό τους.

Είναι, λοιπόν, πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού Λιμενικού Σώματος. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση η οποία επικρατεί μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως τραγική. Η διαθεσιμότητα των μέσων του είναι πιο χαμηλή από ποτέ, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη σχετικού προϋπολογισμού ακόμη και για καύσιμα. Συγκεκριμένα η διαθεσιμότητα των πλωτών μέσων του αγγίζει μετά βίας το 30%, ενώ η αντίστοιχη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων του είναι μηδενική, με αυτονόητες εθνικές συνέπειες.

Όσο για την Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα πλωτό μέσο δεν είναι διαθέσιμο νότια του νησιού. Το περιπολικό σκάφος στην Αγία Γαλήνη είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης στις … μπαταρίες του, ενώ μικρά προβλήματα κρατούν ακινητοποιημένο και το καταδιωκτικό σκάφος της Ιεράπετρας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Με δεδομένα τα προβλήματα του Λιμενικού Σώματος, πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πιθανό κύμα λαθρομετανάστευσης προς τη χώρα μας και ειδικότερα προς την Κρήτη;

– Πόσο καιρό έχουν να περάσουν από έλεγχο τα δύο αναφερθέντα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στη νότια Κρήτη;

– Για ποιο λόγο δεν έχουν επισκευαστεί άμεσα ζημιές, οι οποίες, κατά κοινή ομολογία, είναι μικρές;

– Ισχύει η φήμη ότι υπάρχει εντολή για περικοπές στις περιπολίες λόγω οικονομικής κρίσης και έλλειψης χρηματοδότησης στα καύσιμα;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook