Αποτελεσματικότερους μηχανισμούς είσπραξης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ζητεί το ΔΝΤ από την κυβέρνηση. Σε συνάντηση που είχε κλιμάκιο του ΔΝΤ με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, συζητήθηκε το θέμα και επισημάνθηκε ότι οι μηχανισμοί που υπάρχουν σήμερα δεν αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να καθιερώσει νέο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών έως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέου εισπρακτικού μηχανισμού με τη συνδρομή της εφορίας, καθώς και η ενίσχυση και η αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, αγγίζουν συνολικά τα 11 δισ., ενώ η εισφοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 6 δισ. ετησίως.

Από την 1η Ιουνίου εξάλλου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ταυτόχρονη καταβολή μισθού -ασφαλιστικών εισφορών και φόρου- μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook