Το δίλημμα «ψήφος εμπιστοσύνης στους συνεταίρους του μνημονίου ή η οριστική απαλλαγή από τα μνημόνια και μια εναλλακτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης», θέτει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Free Sunday, o κ. Τσίπρας εξηγεί ότι χρειάζεται ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, με όλη την Αριστερά, με δυνάμεις που έχουν διαχωριστεί από το ΠΑΣΟΚ, με δυνάμεις από τον οικολογικό χώρο και κυρίως με τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ και τη θέση που εκείνο θέτει περί αποδέσμευσης από την ΕΕ, ο ίδιος τονίζει ότι η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί θα βρεθούμε οικονομικοί ανταγωνιστές με λαούς που είναι φυσικοί μας σύμμαχοι; Με τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους εργαζόμενους, αλλά και τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Δεν έχει νόημα η επιστροφή στον απομονωτισμό.

» Σημασία έχει ο αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών σε μια κλυδωνιζόμενη Ευρώπη. Αλλά η διαφορά αυτή με το ΚΚΕ είναι γνωστή. Το ερώτημα είναι τι μας εμποδίζει να συμμαχήσουμε για να υπερασπιστούμε την κοινωνία και την αξιοπρέπεια του κόσμου.»

Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πλέον ομολογήσει ότι θα λάβουν νέα μέτρα τον Ιούνιο.

«Θα κόψουν ακόμα περισσότερο τις κομμένες συντάξεις, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μειωμένους μισθούς, θα πετάξουν 150.000 ανθρώπους στο δρόμο, θα πάρουν μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ και θα δώσουν στις τράπεζες 50 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα επιστραφούν μόνο τα 16 δισ. ευρώ.

» Ρωτάω λοιπόν: τα υπόλοιπα ποιος θα τα πληρώσει; Όχι λοιπόν, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, υπάρχει φανερή, και κανένας πλέον δεν έχει άλλοθι για αυτό που θα ψηφίσει στις εκλογές. Κοινό τους πρόγραμμα το μνημόνιο και το 'πρώτα οι δανειστές'. Και στο μνημόνιο περιγράφονται λεπτομερώς μέτρα 15 δισ. ευρώ.»

Τέλος, σχετικά με τη μετανάστευση, ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ένα τεράστιο στρατόπεδο κράτησης για τους μετανάστες που δεν μπορούν να φύγουν στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί συνολικά υπεύθυνη απέναντι στο πρόβλημα, ένα πρόβλημα παγκόσμιο, που δεν έχει μόνο διαστάσεις ασφάλειας, αλλά και ανθρωπιστικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές.»