Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού πρόκειται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, να αναπτύξει η Μόσχα στα ανοικτά της Συρίας. Επί συριακού εδάφους, νέες αναφορές για νεκρούς διαδηλωτές από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας έρχονται από ομάδες της αντιπολίτευσης τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της εύθραυστης εκεχειρίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις για επιθέσεις με όλμους, ελεύθερους σκοπευτές ή άλλες μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις.

Η Ρωσία, η κυριότερη σύμμαχος της Συρίας, αποφάσισε να αναπτύξει «σε μόνιμη βάση πλοία του στόλου της κοντά στις συριακές ακτές», μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο στρατιωτική πηγή στη Μόσχα.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η φρεγάτα Smetlivy, που ανήκει στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται ήδη στην περιοχή και ότι τον Μάιο θα αντικατασταθεί από ένα ή περισσότερα σκάφη.

Από τη σοβιετική εποχή, η Ρωσία διαθέτει μία βάση ανεφοδιασμού στη Συρία.

Δεύτερη ημέρα της «εύθραυστης εκεχειρίας»

Παράλληλα, την Παρασκευή -δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας- οργανώσεις της αντιπολίτευσης που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ένας διαδηλωτής στη Χαμά έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Χαμά. Τοπικές οργανώσεις ανέφεραν επίσης πως άλλοι δύο σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτών σε σημείο ελέγχου στην ίδια πόλη.

Οι διαδηλώσεις ήταν μικρότερες σε όγκο από ό,τι τις προηγούμενες Παρασκευές, ενώ μικροσυμπλοκές μεταξύ δυνάμεων του στρατού και λιποτακτών σημειώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο ΟΗΕ, διά στόματος του Κόφι Ανάν -κοινού απεσταλμένου Ηνωμένων Εθνών και Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία- αναγνώρισε πως η Συρία δεν έχει τήρησε πλήρως τους όρους της εκεχειρίας, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την ανάπτυξη μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ το ταχύτερο δυνατό για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει επί συριακού εδάφους.

Μικροσυμπλοκές με λιποτάκτες στο Ιντλίμπ

Περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης μεταξύ στρατιωτών και λιποτακτών στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Η σύγκρουση στο Χίρμπετ αλ-Τζοζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, διήρκησε αρκετά λεπτά, όμως δεν υπήρξαν θύματα από καμία πλευρά. Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν είπε ότι άρματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού του στρατού είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι στρατιώτες ήταν αυτοί που άνοιξαν πυρ και οι λιποτάκτες απάντησαν.

Επικαλούμενο ακτιβιστές από πολλές περιοχές το Παρατηρητήριο ανέφερε εξάλλου ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη από τα αστικά κέντρα, όπως προέβλεπε το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικου απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook