Κέφι, ξενοιασιά και ξεφάντωμα με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό υπόσχεται το πλούσιο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για το τελευταίο τριήμερο της φετινής αποκριάς.

Η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου, όπου σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, και εθελοντές, αναβιώνουν παραδοσιακά δρώμενα της αποκριάς. Ήδη η ευρύτερη περιοχή του Δήμου κινείται στους ρυθμούς του Καρναβαλιού με τη συμμετοχή των πολιτών να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Με τρεις κύριες εκδηλώσεις στο Καστέλλι στις 5 Μαρτίου, στο Αρκαλοχώρι στις 6 Μαρτίου και στο Θραψανό στις 7 Μαρτίου και πλήθος εκδηλώσεων στα χωριά του Δήμου η Δημοτική Αρχή επιδιώκει το αντάμωμα των τοπικών κοινωνιών με μια απόδραση γέλιου και ζεστής επικοινωνίας, δίνοντας νόημα και ουσία στη λαϊκή ρήση: «Τσι μεγάλες αποκρές κουζουλένονται κι οι γρες».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για το τριήμερο της Αποκριάς έχει ως εξής:

• ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΡΙΠΑ
Μαζευόμαστε στις 11:00 π.μ. στο Κέντρο Νεότητας της Γαρίπας και μαθαίνουμε να κατασκευάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο
το ΧΑΡΤΑΕΤΟ μας.
Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίπας

ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 18:30
Μασκαράδες και μη , με δάδες αναμμένες , θα γυρίσουν τους δρόμους και τα σοκάκια του Καστελλίου. Η πομπή της αποκριάς αναβιώνει ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και καταλήγει στην πλατεία που βρίσκεται το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ.
Εκεί μας περιμένει Μουσική, Χορός, Κρασί και Ξεφάντωμα μέχρι το πρωί.
Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου
Δήμος Μινώα Πεδιάδας

• ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 15:30
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Συμπληρώνοντας πολλές δεκαετίες παρουσίας στα δρώμενα του τόπου μας , με διάφορες διακυμάνσεις, το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ σας περιμένει να πάρετε μέρος .

Ομάδες μασκαράδων με άρματα πραγματοποιούν τη Μεγάλη Παρέλαση στην Κεντρική Οδό του Αρκαλοχωρίου χορεύοντας , τραγουδώντας και σατιρίζοντας διάφορα επίκαιρα και παραδοσιακά θέματα!!!

Αμέσως μετά την Παρέλαση όλοι μαζί, μεταμφιεσμένοι και μη , συγκεντρώνομαστε στην Πλατεία Ελευθερίας και συμμετέχουμε ενεργά σε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα , που συνοδεύεται με άφθονο κρασί ,
τραγούδια και χορούς….

Διοργάνωση: Δήμος Μινώα Πεδιάδας
Πολιτιστικοί Σύλλογοι & Φορείς
ΣΚΙΝΙΑΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 14:00
Ένα Καρναβάλι, αλλιώτικο απ’τ’άλλα! Ένας θεσμός αναλλοίωτος στο χρόνο ,εμπειρία πολλών δεκαετιών, με πολύ κέφι, φαντασία και ευρηματικότητα!

Βγαλμένο μέσα από τον αυθορμητισμό και τα πειράγματα των θεατών και των ομάδων που συμμετέχουν! Η περίφημη \”ΚΑΜΗΛΑ\” που προελαύνει, \”σπάει\” καρδιές, τα πλήθη παραλύουν, ενώ τα ήθη και τα έθιμα του χωριού αναδεικνύονται με τρόπο που ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους!

Το Καρναβάλι συνεχίζεται το βράδυ της Αποκριάς σ\’ ένα λαϊκό μουσικό ξεφάντωμα με τα τραπέζια γεμάτα Σκινιανά, παραδοσιακά εδέσματα των γυναικών του χωριού.

Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Σκινιά

• ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ- ΚΟΥΛΟΥΜΑ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 13:00
Ομάδες μασκαράδων με άρματα , πραγματοποιούν την καθιερωμένη Παρέλαση στο κέντρο του Θραψανού. Στην συνέχεια , συγκεντρώνονται
στην Κεντρική Πλατεία μαζί με όλους τους Θεατές και πραγματοποιούν τα παραδοσιακά ΚΟΥΛΟΥΜΑ.
Μουσική , πειράγματα , γέλιο , νηστίσιμοι μεζέδες , κρασί , κέφι , σε αφθονία!!!!

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook