Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσαν στο πρακτορείο ότι οι τρεις διεθνείς εταιρίες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά του συνόλου ή μέρος των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Ενδιαφέρον από τη Ρωσία

Η Ρωσία εξετάζει την πιθανότητα αγοράς όλου του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν. «Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες. Δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το μοντέλο που θα ακολουθήσουν, για αυτό είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για τη συμμετοχή μας» διευκρίνισε στο Reuters.

Η ρουμανική GFR

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας, η Grup Feroviar Roman (GFR) εξέφρασε ενδιαφέρον για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, ενώ υπήρξαν και αρκετές συναντήσεις με την ελληνική πλευρά, με την πλέον πρόσφατη το Φεβρουάριο. Η GFR έχει δραστηριότητα και παρουσία σε αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Σερβία.

Η γαλλική SNCF

Εις εκ των αξιωματούχων που μίλησαν στο πρακτορείο υποστήριξε ότι η γαλλική εταιρεία SNCF θέλει να αναλάβει τα εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια. Οι επαφές και οι συνομιλίες μάλιστα των δύο πλευρών έφθασαν στο επίπεδο των υπουργών Μεταφορών, στην Αθήνα και το Παρίσι το 2010 και στα τέλη του 2011.

Πάντως, εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας υποστηρίζει ότι η SNCF δεν επιθυμεί να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ούτε οποιαδήποτε σιδηροδρομική εταιρεία ή σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα.

Πιέσεις από την Κομισιόν

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ΟΣΕ αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ρωσική αντιπροσωπεία, έφθασε στην Ελλάδα στα τέλη του 2011 για να μελετήσει την κερδοφορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πάντως, δύο αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες ασκούν πιέσεις για την πώληση των σιδηροδρόμων πιο νωρίς από τα χρονοδιαγράμματα. Κάτι τέτοιο, επισημαίνουν, θα ήταν επιζήμιο, αφού η τιμή θα ήταν πολύ χαμηλή. Βασικό εμπόδιο για την πώληση είναι η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ.

Μάλιστα, ο ένας αξιωματούχος υποστηρίζει ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα προχωρήσει σε αγορά της εταιρείας, χωρίς να διασαφηνιστεί το συγκεκριμένο θέμα. «Χρειάζεται πρώτα να αποσαφηνιστεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης» προσέθεσε.

Τον Φεβρουάριο, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, σημειώνοντας με επερώτησή τους ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πριν τη χορήγηση της άδειας για κρατική ενίσχυση «μειώνει την αξία της και πρακτικά θα οδηγήσει σε εκχώρηση της εταιρείας αντί ευτελιστικού τιμήματος». Οι υποθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι σωστές», ήταν η απάντηση του επιτρόπου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook