Οι συνήγοροι του νεαρού Νορβηγού Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, όταν την προσεχή Δευτέρα ξεκινήσει η δίκη του, θα ζητήσουν ο πελάτης τους «να αθωωθεί, επειδή ενήργησε αυτοαμυνόμενος», όταν τον Ιούλιο του 2011, σε νησί κοντά στο Όσλο, αλλά και στο κέντρο του Όσλο, από τις ενέργειές του έχασαν τη ζωή τους συνολικά 77 άνθρωποι.

«Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο αίτημά μας θα απορριφθεί, όμως νιώθουμε υποχρεωμένοι να το υποβάλουμε», δηλώνει ο εκ των συνηγόρων Γέιρ Λίπσταντ μιλώντας στην εφημερίδα του Οσλο "Dagbladet".

«Πάντως, θα παρακινήσουμε τα μέλη του δικαστηρίου να κάνουν κάποιες ερωτήσεις στον κατηγορούμενο, ώστε αυτός να μπορέσει να εξηγήσει, τι εννοεί με τον ισχυρισμό του περί αυτοάμυνάς του», πρόσθεσε ο ίδιος συνήγορος.

«Ο Μπράιβικ δηλώνει ότι ήταν σε αυτοάμυνα, επομένως το χρέος μας ως υπεράσπισής του είναι να ζητήσουμε επίσημα να αθωωθεί, εφόσον το ίδιο θα ζητήσει από τους δικαστές και ο ίδιος προσωπικά», συμπλήρωσε ο συνήγορος.

Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προέβλεψε ότι «θα είναι αποκαλυπτική» η περιγραφή των γεγονότων, που θα κάνει κατά τις πρώτες μέρες της δίκης του ο 33χρονος σήμερα Μπράιβικ.

Στο νησί κοντά στο Όσλο όπου λειτουργούσε κατασκήνωση του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, ο Μπράιβικ πυροβολώντας για πολλή ώρα σκότωσε 67 κυρίως νεαρής ηλικίας ανθρώπους, ενώ προσπαθώντας να διαφύγουν αυτά τα «πυκνά» πυρά πνίγηκαν άλλοι δύο.

Από βόμβες, που τοποθέτησε και ενεργοποίησε ο Μπράιβικ πλησίον δημοσίων κτιρίων μέσα στο Όσλο, άλλοι οκτώ άνθρωποι διαμελίστηκαν.