Για τη δίκη της σοβαρότερης ποινικής υπόθεσης στη Νορβηγία από το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ετοιμάζεται η χώρα, καθώς ο 33χρονος Άντερς Μπρέιβικ θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορούμενος για τις δολοφονικές επιθέσεις σε Όσλο και Ουτόγια τον περασμένο καλοκαίρι.

Οι δικηγόροι του έχουν ζητήσει να δικαστεί ως ψυχικά ασθενής, βάσει εξέτασης που έχει υποβληθεί στο δικαστήριο και όχι δεύτερης εξέτασης που τον κρίνει να έχει σώας τας φρένας. Οι δικαστές θα αποφασίσουν ποιας εξέτασης τα πορίσματα κρίνονται πιο αξιόπιστα.

Η βαρύτερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι η κάθειρξη 19 ετών. Ωστόσο, στο νορβηγικό δίκαιο υπάρχει η «δικλείδα ασφαλείας» που επιτρέπει αναστολή της αποφυλάκισης ενός κρατούμενου που έχει εκτίσει την ποινή του εάν κριθεί πως παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο -και άρα, πρακτικά, ο Μπρέιβικ μπορεί να μείνει έγκλειστος για αρκετά παραπάνω.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου και η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί μερικές εβδομάδες αργότερα. Ο ίδιος ο Μπρέιβικ, μετά τη σύλληψή του, είχε δηλώσει στον ανακριτή «έτοιμος να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα σίδερα».

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook