Την άποψη πως η κρίση δημόσιου χρέους δεν έχει ξεπεραστεί και πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο, διατύπωσε σε συνέντευξή του ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

Σημειώνει δε, ότι οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, θα είναι καθοριστικές για τη συνέχιση του οικονομικού προγράμματος που έχει δρομολογηθεί.

Στο θέμα των εκλογών, που ανησυχεί την τρόικα, έχουν ακόμα αναφερθεί τις τελευταίες ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, ο κ. Νοβότνι παρατηρεί ότι στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία υπήρξε ήδη βελτίωση της κατάστασης, ενώ για την Ιταλία και την Ισπανία υποστηρίζει ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και συνεπώς θα πρέπει να δοθεί χρόνος σε αυτές τις χώρες.

Σε σχέση με τους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Νοβότνι δεν πιστεύει ότι αυτοί έχουν χάσει σε επιρροή και παραπέμπει στην ανακοίνωση της Moody’s ότι στα τέλη Απριλίου θα προβεί σε νέα αξιολόγηση 110 ευρωπαϊκών τραπεζών.

Πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς το μέλλον του ευρώ, τονίζοντας πως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα υπάρχει και μετά από πέντε χρόνια και πως σε μερικές χώρες, όπως στην Πολωνία και ίσως επίσης στη Δανία, θα υπάρξει εντατική συζήτηση για ένταξή τους στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος δεν βλέπει κίνδυνο πληθωρισμού, καθώς, όπως σημειώνει, και στις αγορές κεφαλαίου αναμένονται μακροπρόθεσμα σταθερές τιμές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα χαμηλά επιτόκια, ενώ, κατά την εκτίμησή του, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που εκπορεύεται από μια χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με έναν χαμηλό ή ανύπαρκτο πληθωρισμό.

Άσμουσεν: Η μπάλα στις κυβερνήσεις

Η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μοιάζει να έχει τελειώσει και πλέον εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με το χρέος των χωρών τους, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

«Την μπάλα την έχουν οι κυβερνήσεις, πρέπει να αναλάβουν δράση» δήλωσε.

Άλλος ένα μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, είχε δημιουργήσει την προσδοκία στις αγορές ότι η ευρωτράπεζα ήταν ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme, SMP), λέγοντας ότι η δυνατότητα αυτή εξακολουθεί να υπάρχει για την περίπτωση που ανακύψει ανάγκη.

Ο κ. Άσμουσεν υιοθέτησε μια ουδέτερη γραμμή όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό. «Απλώς θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε ο συνάδελφός μου στο ΔΣ, Μπενουά Κερέ. [Το SMP] υπάρχει. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

 

in.gr