Ήπια ανοδικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τη μεγάλη πτώση της Μεγάλης Παρασκευής, στην οποία τερματίστηκε το χειρότερο πτωτικό σερί  που έχει καταγραφεί εντός του έτους.

Παρά την αγωνία για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ιδίως μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ισπανίας πάνω από το 6%, με τα spreads  για τα ισπανικά δεκαετή ομόλογα να ενισχύονται και σήμερα κατά 15 μονάδες βάσης, οι κυριότερες ευρωαγορές έκλεισαν τελικώς με κέρδη, κατά μέσο όρο της τάξης του 0,5%. Μοναδική εξαίρεση το ισπανικό χρηματιστήριο, όπου όμως οι πιέσεις δεν ήταν ευθέως ανάλογες αυτών στα ομόλογα της χώρας. Συγκεκριμένα ο δείκτης ΙΒΕΧ έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,57%, την ίδια ώρα που ο FTSE 100 στο Λονδίνο τερμάτιζε με κέρδη 0,26%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο +0,51%, ο DAX στη Φρανκφούρτη στο +0,63% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,36%.

Σε κάθε περίπτωση είναι διάχυτη η αγωνία για την επόμενη μέρα της ισπανικής οικονομίας, με φόντο και την αυριανή δημοπρασία εντόκων ομολόγων.

Αν και το μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν δήλωσε στην Wall Street Journal ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει πλέον ξεπεραστεί  το ευρώ αδυνατεί να ορθοποδήσει. Στο άνοιγμα της Wall παρέμενε ουσιαστικά αμετάβλητο στα 1,30, αν και νωρίτερα βρέθηκε κάτω και από τα 1,30 δολάρια, για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες.

Αντιστοίχως στην αμερικανική αγορά η εικόνα είναι ομοίως «άστατη», μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, με \”φόντο\” τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που αντισταθμίζουν την ανησυχία για το ισπανικό χρέος.

Περίπου στο μέσον της συνεδρίασης μόνον ο Dow Jones παρέμενε σε θετικό πρόσημο, στις 12.907 μονάδες και στο +0,45%, την ώρα που ο Nasdaq υποχωρούσε στις 2.988 μονάδες και στο -0,77% και ο S&P βρισκόταν στις 1.368 μονάδες με απώλειες 0,15%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook