Σχέδιο τριών φάσεων για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων, και αν δεν τα καταφέρει για προσάρτηση, θα θέσει σε εφαρμογή η τουρκική πλευρά, εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Οι φάσεις του σχεδίου είναι η ανακοίνωση της επιθυμίας της τουρκικής πλευράς για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων, άνοιγμα των Βαροσίων, μετονομασία της λεγόμενης \”ΤΔΒΚ\” σε \”Τουρκοκυπριακό Κράτος\” για διεθνή αναγνώριση και αν δεν στεφθούν με επιτυχία οι κινήσεις αυτές, προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Η εφημερίδα γράφει ότι \”η μετονομασία θα γίνει σύμφωνα με τον όρο \”Τουρκοκυπριακό Κράτος\” που αναφερόταν στο σχέδιο Ανάν\”. Προσθέτει επίσης ότι τα κατεχόμενα \”από το 2004 εκπροσωπούνται ως Τουρκοκυπριακό Κράτος στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης\” και υποστηρίζεται πως με τη κίνηση αυτή, \”οι 57 χώρες μέλη του οργανισμού, θα αναγνωρίσουν το \”Τουρκοκυπριακό Κράτος\”\”.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, \”φαίνεται πως εξαιτίας του ότι οι Ελληνοκύπριοι αποφεύγουν τη λύση, δεν θα υπάρξει κάποια πρόοδος εντός του 2012\”, ενώ \”με την Ελληνοκυπριακή προεδρία στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου [2012], θα διακοπούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ\”.

Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι \”μετά την ημερομηνία αυτή δεν αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο\”.

Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι από την πρώτη Ιουλίου η τουρκική πλευρά θα ξεκινήσει διπλωματική επίθεση και υπογραμμίζει πως η διεθνής αναγνώριση των κατεχομένων ως \”ΤΔΒΚ\”, \”εμποδίζεται με αποφάσεις του ΟΗΕ\”.

\”Εάν το όνομα είναι το Τουρκοκυπριακό Κράτος, κανείς δεν μπορεί να πει \”όχι\” στο αίτημα περί αναγνώρισης. Υπάρχει μία συμπάθεια προς το όνομα αυτό. Εξάλλου υπάρχει εκπροσώπηση με το όνομα αυτό στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης\”, σημειώνει ο αξιωματούχος και αναφέρει ότι \”το αίτημα για αναγνώριση δεν θα σημαίνει αντιπαράθεση με τον κόσμο\”.

\”Οι Τουρκοκύπριοι θα ζητήσουν να αναγνωριστεί το \”Τουρκοκυπριακό Κράτος\”, το οποίο αποδέχεται η διεθνής κοινότητα και όχι της ΤΔΒΚ. Οι αποφάσεις αυτές είναι ριζοσπαστικές, αλλά είναι βήματα που θα γίνουν και έχουν συζητηθεί στο άξονα Άγκυρας-Λευκωσίας\”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

\”Είναι η σειρά των Ελληνοκυπρίων να έχουν την Προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο. Κατά συνέπεια έχουν μεγάλη σημασία οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σε αυτές κάποιο αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα οι συνομιλίες αυτές δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν εσαεί\”, περιορίστηκε να πει.

Αντίδραση από την κυπριακή πλευρά

Το σχέδιο Β\’ που διαφημίζει η Άγκυρα αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει το sigmalive, ο Εκπρόσωπος απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η 1η Ιουλίου αποτελεί χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.

\’\’Η Τουρκία διαφημίζει το σχέδιο Β\’ που έχει και αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να το δει ο διεθνής παράγοντας. Το σχέδιο Β\’ που η Τουρκία προπαγανδίζει και προωθεί, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και στις αποφάσεις και θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί\’\’, σημείωσε.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

\’\’Έτσι ερμηνεύεται και έτσι εξηγείται η αρνητική στάση που έχει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, μέσα από την έλλειψη προόδου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει τα πράγματα για την εκτροπή της διαδικασίας, για την εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων και για την επιβολή επιδιαιτησίας, πράγματα που δεν υπάρχουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και για τα οποία εμείς είχαμε κάνει ξεκάθαρο, και από τότε που αρχίζαμε τις διαπραγματεύσεις, ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από δικής μας πλευράς\’\’, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η πλευρά μας παρακολουθεί πολύ στενά το τι λέει και το τι κάνει η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προθέσεις της και τις όποιες στρατηγικές και τακτικές εφαρμόζει αυτή την περίοδο.

\’\’Εμάς η απάντηση μας σε αυτή την πολιτική (της Τουρκίας) είναι η επιμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές όλα αυτά τα χρόνια, με πρώτες τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, όπου εκεί συμφωνήθηκε και επαναβεβαιώθηκε η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος και ο λαός της θα επανενωθούν\’\’, σημείωσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook