Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζαχαρούχων αναψυκτικών και χυμών σε καθημερινή βάση αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο υψηλής πίεσης, όπως προειδοποιούν Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινή μελέτη επί του θέματος. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ηypertension, κάθε επιπλέον ποτήρι ζαχαρούχου αναψυκτικού που καταναλώνουμε κάθε μέρα ανεβάζει σε νέα ύψη την πίεση του οργανισμού.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 355 ml φρουτοχυμού με ζάχαρη ή ανθρακούχου αναψυκτικού ποτού είναι αρκετή για να διαταράξει την ισορροπία, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης στην οποία συμμετείχαν 2.500 άτομα. Ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί την αύξηση δεν είναι σαφής, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο αίμα διαταράσσει τη ροή στα αιμοφόρα αγγεία και τα επίπεδα άλατος στο σώμα. Η κατανάλωση ποτών διαίτης χωρίς ζάχαρη δεν ενέχει τέτοιον κίνδυνο.

Στη διάρκεια της μελέτης, οι μετέχοντες Βρετανοί και Αμερικανοί, ηλικίας 40 έως 59 ετών, εκλήθησαν σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές να αναφέρουν τι έχουν καταναλώσει στη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου. Οι ερευνητές παρέλαβαν από αυτούς δείγμα ούρων και μέτρησαν την πίεσή τους. Παρότι έλαβαν υπ’ όψιν το βάρος και τη διατροφή του κάθε συμμετέχοντος, στοιχεία καθοριστικά για την υγεία, οι ερευνητές επέμειναν ότι η κατανάλωση επιπλέον ζάχαρης στους χυμούς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο όταν πρόκειται να μετρηθεί η πίεση.

Ο καθηγητής Πολ Ελιοτ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial Collegeτου Λονδίνου, σημείωσε επίσης ότι η αποφυγή της ζάχαρης προφυλάσσει τον άνθρωπο και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς η υψηλή πίεση οδηγεί σε αυτές.

BBC

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook