Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1964 στο Augsburg Γερμανίας.

Γονείς της είναι η Κωνσταντίνα Μπέλλου από τα Γιάννενα και ο Σταύρος Κουρουπάκης από το Φουρνέ Χανίων οι οποίοι έζησαν ως μετανάστες στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας μέχρι το 1998 οπότε επαναπατρίστηκαν κι έκτοτε διαμένουν στα Χανιά.

Μετά το πέρας της βασικής εκπαίδευσης στα ελληνόφωνα σχολεία της Νυρεμβέργης, η Ευαγγελία Κουρουπάκη, φοίτησε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου πήρε πτυχίο το 1998.

Είναι έγγαμη με τον οδοντίατρο Γεώργιο-Δημήτριο Μπακούρο και μητέρα δύο αγοριών, του Φώτη και του Κωνσταντίνου.

Μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από το 1982.

Μέλος της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΠΑΣΠ Οδοντιατρικής κατά τη διάρκεια των σπουδών της.

Εκλεγμένο μέλος της κλαδικής Οδοντιάτρων και του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Υπεύθυνη της Π.Ε. Αθήνας για τον τομέα αλληλεγγύης- εθελοντισμού, για τον τομέα μεταναστευτικής πολιτικής-ανθρώπινων δικαιωμάτων και για τον τομέα απασχόλησης κοινωνικών υποθέσεων και υγείας.

Εκλεγμένο μέλος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, μέλος της Γραμματείας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού καθώς και του Συλλόγου Ελληνίδων Επιστημόνων.

Υποστηρίζει τη δράση της GREENPEACE.

Γνωρίζει Γερμανικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Ρώσικα.

Εκλεγμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε Βουλευτής Χανίων από τον Ιανουάριο του 2011 οπότε και παρουσίασε έντονη δραστηριότητα τόσο στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής όσο και στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκώντας συνεχή πίεση για την ανάδειξη των θεμάτων των Χανίων.