Μηδενική ανάπτυξη το 2013 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς από το 2014 προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητά.

Όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. που ανακάμπτουν, οι δύο χώρες που είναι σε καθεστώς μνημονίου -η Ελλάδα και η Πορτογαλία- βυθίζονται όλο και πιο πολύ στην ύφεση. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία και την Ιταλία όπου «παρά τις δημοσιονομικές προσπάθειες τα spreads των ομολόγων διευρύνονται».

Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα συζητηθούν στην σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα λάβει χώρα από τη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Από ελληνικής πλευράς θα παραβρεθεί ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2011 η ύφεση θα φτάσει στο 6,9% και φέτος στο 4,7%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει αρνητικό πρόσημο, στο -0,5% φέτος και -0,3% το 2013 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να συρρικνωθεί από το 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,6% του ΑΕΠ το 2013.

Το τέρας της ανεργίας όμως θα συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του: εκτιμάται ότι από το 17,3% του εργατικού δυναμικού το 2011 θα σκαρφαλώσει για να παραμείνει στο 19,4% φέτος και το 2013.

Παγκόσμια οικονομία

Μετά τη σφοδρή επιδείνωση που υπέστησαν στη διάρκεια του 2011, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση, αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, σημειώνοντας ωστόσο πως οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης παραμένουν αυξημένοι.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό, η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 αλλά και η βελτίωση των ρυθμιστικών πολιτικών στην Ευρώπη ως απάντηση στην επιδεινούμενη κρίση χρέους, έχουν περιορίσει την απειλή μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Επισημαίνει ωστόσο πως τα πρόσφατα θετικά σημάδια είναι ιδιαίτερα εύθραυστα και τονίζει την ανάγκη, οι ρυθμιστικές αρχές να συνεχίσουν να υλοποιούν τις διαρθρωτικές εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην υγιή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα υποχωρήσει από το 4% του 2011, στο περίπου 3,5% το 2012 εξαιτίας της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας στο β΄ εξάμηνο του 2011 αλλά και στο πρώτο μισό του 2012.

capital.gr