Δίνουν και παίρνουν τα χειροποίητα ναρκωτικά που μοιάζουν με τη μαριχουάνα, στις ΗΠΑ, με τους ακτιβιστές κατά των ναρκωτικών να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ειδικοί δεν ανησυχούν μόνον για την εξαπλωμένη διακίνηση και χρήση τους από νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικα παιδιά, αλλά και για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ παρατηρείται αύξηση της παραγωγής, πώλησης και χρήσης ναρκωτικών που μοιάζουν με μαριχουάνα, είναι φθηνότερα, άρα και πιο προσιτά σε νεαρά άτομα και τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα από την απλή, «καθαρή» μαριχουάνα.

Πρόκειται για χειροποίητες μείξεις χημικών ουσιών, τα οποία μετά την ολοκλήρωση παρασκευής τους, τα ψεκάζουν με πράσινο σπρέι ώστε να θυμίζουν φυτικά ναρκωτικά. Πωλούνται ακόμα και βενζινάδικα και παντοπωλεία και έχουν ονόματα όπως  «K-2» και «Spice».

Προκαλούν κρίσης παράνοιας, υπερδιέγερση και ψυχώσεις.

Παρόλο που σε πολλές Πολιτείες η χρήση τους έχει απαγορευτεί, σε άλλες όπου επιτρέπεται, καταγράφεται αύξηση. Σαν αποτέλεσμα, κέντρα δηλητηριάσεων δέχονται χιλιάδες κλήσεις ετησίως, στις οποίες επίσης παρατηρείται αύξηση. Ενώ το 2010 είχαν καταγραφεί 2.900, το 2011 έφτασαν τις 7.000 ενώ, ήδη το πρώτο δίμηνο του 2012 έγιναν 2012 κλήσεις.

 Όπως αναφέρει το περιοδικό Christian Science Monitor, 1 στους 9 τελειόφοιτους Λυκείου έχει δοκιμάσει τέτοια ναρκωτικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook