Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν για τη χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί για τη μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στις αφγανικές δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν, εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας που κορυφώθηκε με τις συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν στις 15 Απριλίου, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Πάντως, την Τρίτη η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι οι περίπου 1.550 Αυστραλοί στρατιώτες που υπηρετούν στη χώρα θα αποχωρήσουν σταδιακά, αρχής γενομένης από εφέτος, και η απόσυρσή τους θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα απ\’ ότι είχε προγραμματιστεί.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να λάβει και η Νέα Ζηλανδία, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάρεϊ Μακάλι. «Έχουμε ενδείξεις ότι (η αποχώρηση) θα γίνει νωρίτερα απ\’ ότι αναμενόταν» είπε.  Οι ειδικές δυνάμεις (SAS) της Νέας Ζηλανδίας ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις τους στην Καμπούλ τον Μάρτιο και στη χώρα παραμένουν περί τους 140 στρατιώτες, οι οποίοι υπηρετούν στην επαρχία Μπαμιγιάν.

Το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει ότι η μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014. Σύμφωνα με το BBC, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ζητήσουν από τους εταίρους τους στη Συμμαχία να χρηματοδοτήσουν κατά το 1/4 το κόστος της ενίσχυσης των αφγανικών δυνάμεων. Στόχος της Ουάσινγκτον είναι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν στη διάθεση ενός δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν 3 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα πρέπει να συνεισφέρουν ένα «δίκαιο μερίδιο» στη χρηματοδότηση για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την απόσυρση της πολυεθνούς δύναμης το 2014, δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι «σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια» τον χρόνο απαιτούνται για το συγκεκριμένο σκοπό, αλλά τόνισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί «καμία τελική απόφαση».

«Θα ανέμενα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους εταίρους της ISAF (η πολυεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ) να δεσμευτούν στην καταβολή ενός δίκαιου μεριδίου του συνολικού κόστους» είπε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Είναι μικρότερο το κόστος της χρηματοδότησης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας από την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

Πενήντα χώρες συμμετέχουν στην ISAF στο Αφγανιστάν. Ο Ράσμουσεν υποτίμησε τη σημασία της ανακοίνωσης, αυτή την εβδομάδα, ότι η Αυστραλία ενδέχεται να ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων της το 2013, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή είναι «απολύτως εντός του πλαισίου του οδικού χάρτη, τον οποίο έχουμε συντάξει».

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες αποτελεί μία προπαρασκευαστική συνάντηση εν όψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στις 23 Μαΐου, στο Σικάγο.

Σκληρή κριτική Ντάουνερ στον Καρζάι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι αποτελεί μια «τεράστια απογοήτευση» για την Αυστραλία και άλλες δυτικές χώρες που προσπαθούν να «αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την δημοκρατία στο Αφγανιστάν από το 2001» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Australian ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

«Τον υποστηρίξαμε. Είχαμε εντυπωσιαστεί όλοι μαζί του, αλλά προκύπτει ότι είναι ένας αδύναμος ηγέτης και επίσης θέλει όλη την εξουσία. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι βοήθησε την κατάσταση» υποστηρίζει ο Ντάουνερ, ο οποίος παρέμεινε επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας για μεγαλύτερο διάστημα (1996-2007) από κάθε άλλον υπουργό Εξωτερικών και ήταν ανώτερος διπλωμάτης όταν η Αυστραλία έστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Μετά λύπης μου λέω ότι ο πρόεδρος Καρζάι υπήρξε μια τεράστια απογοήτευση. Είναι ευγενής, εντυπωσιακός, μιλάει καλά αγγλικά, όταν τον συναντάς και τον επισκέπτεσαι στο παλάτι του στην Καμπούλ πάντα λέει σε όλους αυτό που θέλουν να ακούσουν, κι έτσι φεύγεις έχοντας την εντύπωση ότι \’με τον πρόεδρο συμφωνούμε\’, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Ντάουνερ, ο Χαμίντ Καρζάι δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει το λαό ή τους ηγέτες των φυλών του Αφγανιστάν διότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. «Δεν έχει δεσμευτεί σε ένα σωστό μοντέλο μοιράσματος της εξουσίας και έδειξε αδυναμία στους διορισμούς κυβερνητών και ανώτατων αξιωματούχων, κάτι που έκανε τα πράγματα δυσκολότερα» λέει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook