Να μιλήσει δημοσίως κλήθηκε η Σουηδή υπουργός Πολιτισμού Lena Adelsohn Liljeroth τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, σε εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Στοκχόλμη.  Στο πλαίσιο του εορτασμού, η υπουργός κλήθηκε να κόψει και μία τούρτα, η οποία απεικόνιζε μία Αφρικανή γυμνή γυναίκα. Εκτός από το εξωτερικό μαύρο γλάσο, στο εσωτερικό της η τούρτα ήταν κατακόκκινη, συμβολίζοντας το αίμα από τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Αφρική.

\"\"

Όπως η ίδια η καλλιτέχνις που σχεδίασε την τούρτα Makode Linde είπε, τοποθέτησε στο κεφάλι της γυναίκας το δικό της αλλά προφανώς η κίνηση παρεξηγήθηκε. Η τούρτα ήταν μέρος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και είχε σκοπό να δείξει τα εξευτελιστικά στερεότυπα των μαύρων ανθρώπων στο πέρασμα των χρόνων. Παρά τον… αγαθό σκοπό της τούρτας, ωστόσο, η υπουργός δέχεται πυρά και καλείται να παραιτηθεί επειδή συμμετείχε σ’ αυτό το ρατσιστικό, κακόγουστο θέαμα.

Η Ένωση των Αφρο-Σουηδών τόνισε πως η τούρτα ήταν μία ρατσιστική καρικατούρα που κοροϊδεύει τον ρατσισμό. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Kitimbwa Sabuni, ανέφερε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT: «Να πω ότι το κάνατε αυτό για καλό σκοπό θα ήταν μεγαλύτερη κοροϊδία για τους ανθρώπους που υπήρξαν θύματα ρατσισμού και ακρωτηριασμού». Όπως τόνισε σε σουηδική εφημερίδα, η συμμετοχή της κυρίας Liljeroth σ’ ένα αμφιλεγόμενο γεγονός με κανιβαλιστικό απόηχο δείχνει «την ανικανότητά της και την έλλειψη κρίσης».

\"\"

Η ίδια η κυρία Liljeroth είπε πως αντιλαμβάνεται γιατί οι άνθρωποι προσβάλλονται από το περιστατικό: «Κλήθηκα να μιλήσω την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης για την ελευθερία της Τέχνης και το δικαίωμά της να προκαλεί. Και μετά μου ζήτησαν να κόψω την τούρτα. Δεν κρίνω την Τέχνη αλλά μπορώ πολύ καλά να αντιληφθώ ότι η όλη κατάσταση παρερμηνεύθηκε».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook