Στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και με τη συμμετοχή του Χορστ Ράιχενμπαχ που ζητά να «πέσουν» στην αγορά κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, τα οποία παραμένουν καλά κλεισμένα στα… θησαυροφυλάκια των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τους τραπεζίτες να ξεμπλοκάρουν τα χρήματα, δίνοντας όχι μόνον κεφάλαια επενδύσεων αλλά κυρίως κεφάλαια κίνησης που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, ώστε η πολυπόθητη ρευστότητα να επανέλθει στην ελληνική αγορά. Ο κ. Ράιχενμπαχ φέρεται να επέμεινε και στο θέμα των αυξημένων εξασφαλίσεων που ζητούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανέτειναν στην υπουργό -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι:

– Δεν «τρέχουν» ακόμα τα κοινοτικά προγράμματα για επιχειρήσεις και δημόσια έργα

– Δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση δανείων (για επενδύσεις) όσο λέγεται και ακούγεται

– Περιμένουν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 600 εκατ. ευρώ που όμως θα ξεμπλοκάρουν όταν θα μας αναβαθμίσει ακόμα ένας Οίκος Αξιολόγησης -η Standard and Poor’s κατά πάσα πιθανότητα- αφού αυτό προστάζει ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΤΕπ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και οι τράπεζες συμφωνούν ότι τα χρήματα που θα δοθούν από το ΕΣΠΑ θα διπλασιαστούν από τη μόχλευση κεφαλαίων και έτσι για κάθε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, η αγορά θα βάζει ακόμα ένα ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια κίνησης είναι χαμηλότοκα, με επιτόκια της τάξεως του 5%-6%, πράγματα το οποίο θεωρείται δέλεαρ για υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις που, λόγω της καταστάσεως, τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook