Για τρίτη ημέρα, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ - ο οποίος δικάζεται στο Όσλο για τη σφαγή 77 ανθρώπων- εμφανίστηκε στο δικαστήριο χαιρετώντας ναζιστικά και κάνωντας «αγώρωες» και προκλητικές δηλώσεις.

Στην τρίτη ημέρα της δίκης, ο Μπράιβικ υποστήριξε ότι η θανατική ποινή ή η αθώωση είναι οι μοναδικές δύο "ορθές αποφάσεις" για την περίπτωσή του. «Μια ποινή κάθειρξης 21 ετών θα είναι άξια περιφρόνησης. Δεν επιθυμώ τη θανατική ποινή αλλά θα σεβόμουν μια τέτοια απόφαση", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε δύο άλλους "πυρήνες" που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν, υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή. Όταν ρωτήθηκε από τους εισαγγελείς αν αυτοί οι δύο "πυρήνες", τους οποίους επικαλείται συχνά, υπάρχει φόβος ότι θα εξαπολύσουν νέες επιθέσεις στη Νορβηγία, απάντησε καταφατικά, δύο φορές.

Νωρίτερα ο Μπράιβικ είχε ρίξει λίγο φως στους μυστηριώδεις "Ναΐτες Ιππότες", τη μυστικιστική, εθνικιστική οργάνωση εξ ονόματος της οποίας λέει ότι έδρασε, μολονότι η νορβηγική αστυνομία δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξή της.

Υποστήριξε ότι η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 2002 στο Λονδίνο, σε συνάντηση που είχε με τρεις άλλους εθνικιστές. Όπως είπε, είναι μια "ανεπίσημη" οργάνωση που αποτελείται από "αυτόνομους πυρήνες" οι οποίοι δρουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο και έχουν ως στόχο "να ενώσουν όλους τους εθνικιστές της Ευρώπης".

Ωστόσο, ο Μπράιβικ αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα των τριών άλλων ιδρυτικών μελών. "Δεν επιθυμώ να παράσχω πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε συλλήψεις", είπε .

Στην σημερινή διαδικασία, εξετάστηκαν οι επαφές του Νορβηγού μακελάρη με ένοπλους εθνικιστές και ακροδεξιούς στην Ευρώπη και την Αφρική. Το διάστημα αυτό αφορά στα χρόνια πριν από το 2006, διευκρίνισε η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέζερ Ενγκ.