Τις ανακοινώσεις σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες αναμένει η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου -ΕΝΙΔΑΝΗ-, ανακοινώσεις οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση, καθώς το μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες και την αύξηση των φόρων που θα συνδεθούν με τα έξοδα μεταβίβασης, φόρου, συμβολαιογραφικά και μεταγραφής, η κυβέρνηση προσδοκά να έχει χρηματικές εισροές.
«H αγορά κινείται λόγω της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών και εξαιτίας της ανασφάλειας που νιώθουν οι επενδυτές, οι οποίοι θέλουν στη σημερινή συγκυρία να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ακίνητα. Υπάρχει μια κινητικότητα το 2011. Θεωρούμε ότι μέχρι και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αναθερμανθεί η αγορά, βέβαια χωρίς να σημαίνει ότι θα κερδηθεί το χαμένο έδαφος», σημειώνουν κτηματομεσιτικοί κύκλοι.
«Η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Γι\’ αυτούς που διαθέτουν χρήματα υπάρχουν σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Εάν, δηλαδή, κάνουν έρευνα αγοράς θα βρουν αυτό που θα καλύψουν τις ανάγκες τους και εάν το βρουν θα πρέπει να το πάρουν. Και αυτό διότι όταν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και η αύξησή τους θα είναι μεγάλη, θα επιβαρυνθούν επιπλέον με έξοδα μεταβίβασης, φόρου, συμβολαιογραφικά και μεταγραφής που σημαίνει ότι εάν βρουν το ακίνητο που θέλουν τώρα και μετά από ένα χρόνο το βρουν 10 ή 15% φθηνότερο θα το πληρώσουν, επί της ουσίας, πολύ ακριβότερα λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και των φόρων που επιφέρει η αύξησή τους» συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, αυτή την περίοδο στην Κρήτη, οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν να τοποθετήσουν ποσά της τάξεως των 100 έως 200 χιλιάδων. Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που επιδιώκουν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων και μικρότερα ποσά, της τάξεως των 50 και 60 χιλιάδων. Πάντως, το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην πρώτη κατοικία ή σε κάποιο ακίνητο που έχει απόδοση.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πτώση των τιμών των ακινήτων το επόμενο διάστημα οι κτηματομεσίτες υπογραμμίζουν: «Σίγουρα θα έχουμε μια μικρή κάμψη των τιμών, δεν πρέπει όμως οι επενδυτές να περιμένουν πολλά πράγματα. Πολλοί πιστεύουν ότι θα έρθει κάποια στιγμή που τα ακίνητα θα είναι στη μισή τιμή. Δεν είναι, όμως, έτσι και εξηγούν ότι «οι τιμές στα ακίνητα παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάμε τα τελευταία χρόνια δεν πέφτουν θεαματικά, αλλά ελάχιστα. Δεν είναι ανάλογη, με λίγα λόγια, η πτώση των τιμών με την κρίση που περνάμε, που σημαίνει ότι και εάν θα πέσουν τα ακίνητα δεν θα πέσουν πάνω από 10 με 15% το επόμενο διάστημα και σε βάθος χρόνου διετίας». 
Αυτή είναι η συμβολή των κτηματομεσιτών, και αυτό διότι όταν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και η αύξησή τους θα είναι μεγάλη, θα επιβαρυνθούν επιπλέον με έξοδα μεταβίβασης, φόρου, συμβολαιογραφικά και μεταγραφής που σημαίνει ότι εάν βρουν το ακίνητο που θέλουν τώρα και μετά από ένα χρόνο το βρουν 10 ή 15% φθηνότερο θα το πληρώσουν, επί της ουσίας, πολύ ακριβότερα λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και των φόρων που επιφέρει η αύξησή τους, όπως εξηγούν.

Αγοραπωλησίες

Ο αριθμός των αγοραπωλησιών είναι μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 65 με 70% και σε σχέση με πριν την κρίση η πτώση είναι γύρω στο 80%.
«Η πτώση οφείλεται στο ότι οι τράπεζες δίνουν δυσκολότερα δάνεια και το κράτος βάζει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που αυτό είναι ένας παράγοντας που αποτρέπει τον οποιοδήποτε να επενδύσει σε ακίνητο και επίσης ρόλο παίζει η κακή ψυχολογία», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ Κώστας Αράπογλου.

Οι τιμές πώλησης των κατοικιών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, έχουν πέσει κατά 9,2% και οι τιμές των παραθεριστικών κατοικιών έχουν πέσει κατά 30%, γιατί σε περίοδο κρίσης κανείς δεν επενδύει σε παραθεριστικές κατοικίες. Επίσης, εξαιτίας της κακής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό είναι και μηδαμινό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την παραθεριστική κατοικία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook