Οι ισχυροί άνεμοι στην ατμόσφαιρα δημιουργούνται από τη διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ δυο περιοχών.

Στην περίπτωση ενός βαρομετρικού χαμηλού, η διαφορά της πίεσης μεταξύ του κέντρου του χαμηλού και της πίεσης στην περιφέρεια του χαμηλού προκαλεί ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από το βαρομετρικό χαμηλό με φορά αντίστροφη από αυτή των δεικτών του ρολογιού.

Οσο πιο βαθύ είναι το βαρομετρικό χαμηλό (δηλαδή η πίεση στο κέντρο του είναι χαμηλή) τόσο μεγαλώνει η διαφορά πίεσης με την περιφέρεια του και επομένως αυξάνει η ένταση των ανέμων.

Την Τετάρτη 18 Απριλίου, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δημιουργήθηκε πάνω από τη χώρα μας, το οποίο το πρωί της Τετάρτης βρισκόταν στην περιοχή βορείως της Εύβοιας, με πίεση στο κέντρο του στα 985 hpa  πίεση που θεωρείται αρκετά χαμηλή για την εποχή και για την περιοχή.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε βορειότερα προς την περιοχή ανατολικά της Χαλκιδικής, με την πίεση στο κέντρο του να παραμένει στα 985-984 hPa .

Η μεγάλη διαφορά πίεσης δημιούργησε τους πολύ θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι, στρεφόμενοι γύρω από το χαμηλό αντίστροφα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, έπνεαν δυτικοί-νοτιοδυτικοί στις περιοχές νοτιότερα του βαρομετρικού χαμηλού του, με σχετική άπνοια κοντά στο κέντρο του .

Η μέση ένταση των ανέμων έφτασε τα 9 μποφόρ (περίπου 80 Km/h) με ριπές που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιοχές τα 110-120 km/h.

Οι θυελλώδεις άνεμοι δημιούργησαν προβλήματα σε ολόκληρη την Κρήτη, κυρίως όμως στις δυτικές περιοχές ενώ το απόγευμα της Τετάρτης εκδόθηκε απαγορευτικό για τον απόπλου των πλοίων σε Ηράκλειο και Χανιά.

Η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για κοπή δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων από το οδικό δίκτυο ενώ δεν έλειψαν τα περιστατικά, όπως σε περιοχές της ενδοχώρας των Χανίων, όπου αγρότες με τα τρακτέρ τους βγήκαν στους δρόμους για να μετακινήσουν κορμούς δέντρων που είχαν πέσει στο οδόστρωμα.

Μέσα στη νύχτα της Τετάρτης 18/04 το βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε προς τη Μαύρη Θάλασσα με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξασθένιση των ανέμων στις ελληνικές θάλασσες.

(με πληροφορίες από meteo.gr/Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook