Τέλος στο κυνήγι οποιουδήποτε θηράματος για 3 χρόνια στη Γαύδο βάζει το Δασαρχείο Χανίων, έπειτα και από ομόφωνο αίτημα του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου του ακριτικού νησιού.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr με  απόφαση στις 3 Μαρτίου του Γ.Γ.Αποκετρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έγινε προσπάθεια να σταματήσει η ασυδοσία που επικρατούσε στην ακριτική Γαύδο με την εξόντωση των λαγών και των περδίκων του νησιού, καθώς απαγορεύτηκε πλήρως το κυνήγι στο νησί για τρία χρόνια.

Το μόνο που απέμεινε ήταν και η έκδοση της σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης Θήρας από το Δασαρχείο Χανίων και η δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τελικά, ύστερα από ενάιμιση περίπου μήνα, η απόφαση ελήφθη καθώς διαπιστώθηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού βασικών θηραμάτων, όπως των λαγών και της πέρδικας, εξαιτίας της λαθροθηρίας, ενώ για την καλύτερη προστασία του δασικού πλούτου της Γαύδου δρομολογείται από τη Διεύθυνση Δασών και η επάνδρωση του Δασοφυλακείου της Γαύδου.

Στην απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων αναφέρεται σχετικά:

«Απαγορεύουμε σε όλη τη νήσο Γαύδο από την έναρξη της ισχύος της παρούσης και για 3 χρόνια το κυνήγι όλων των θηραμάτων πτερωτών και τριχωτών σε όλη την έκτασή της, εμβαδού 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων για την προστασία του θηραματικού κεφαλαίου και τον φυσικό πολλαπλασιασμό τους στην περιοχή της νήσου Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».

Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμα ότι «οι παραβάτες της παρούσας και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν αυτοί, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/69 \’περί Δασικού Κώδικα\’ όπως έχουν αντικατασταθεί και συμπληρωθεί με το Ν.Δ. 996/71 και το Ν. 177/75 καθώς και με τις δασικές και ποινικές διατάξεις που θα ισχύσουν κατά τον χρόνο εφαρμογής της. Η τήρησή της και η εφαρμογή της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, Δημόσιας Τάξης, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής καθώς και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook