Το πρώτο επισκεπτήριο στη φυλακή είχε ο Άκης Τσοχατζόπουλος δυο 24ωρα μετά την προφυλάκισή του για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος προϊόν δωροδοκίας, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, από δυο εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη, η οποία περνάει σήμερα το κατώφλι του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή προκειμένου να απολογηθεί επίσης για την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, επισκέφθηκε τον Α. Τσοχατζόπουλο στην φυλακή για περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Επίσης, τον πρώην υπουργό επισκέφθηκαν και οι δικηγόροι του, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τις επόμενες κινήσεις τους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος θα καταθέσει αίτηση για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης, όπως επίσης και ότι θα κληθεί εκ νέου από το ανακριτή για συμπληρωματική απολογία.

Εκτός από την Β. Σταμάτη ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν ο αδελφός της Παναγιώτης Σταμάτης, η θεία της Αικατερίνη Σταμάτη, η κόρη του Ά. Τσοχατζόπουλου, Αρετή, η δικηγόρος Ταλίτα – Μαρία Τσεκούρα, οι Νικόλαος Γεωργουλάκης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και Ευτύχιος Ατσοπαρδής.

Κα οι δέκα, που αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, εμπλέκονται σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος που αποτελεί πρώην δωροδοκίας, μέσω του δικτύου των offshore που είχε στηθεί («torcaso», «nobilis» και «bluebell», κ.ά).

Η οικογένεια Σταμάτη

Η Β. Σταμάτη, στο όνομα της οποίας μεταβιβάστηκε το νεοκλασικό επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έχει υποστηρίξει στην προανακριτική της απολογία   ότι το οικονομικό σκέλος το διαχειρίζονταν αποκλειστικά ο σύζυγός της.

«Σε κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα ή περιουσιακή διαχείριση που αφορούσε την οικογένειά που δημιούργησα με τον Αθανάσιο – Απόστολο Τσοχατζόπουλο (ανεξαρτήτως του χρόνου συνάψεως γάμου), συμπεριλαμβανομένης και επομένως και της  προαναφερόμενης αγοραπωλησίας (σ.σ. του ακινήτου στη Δ. Αρεοπαγίτου) ουδεμία σχέση είχα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανωμοτί κατάθεσή της στην εισαγγελέα τον Ιούλιο του 2011.

«Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε είδους ενέργεια που σχετίζονταν με το προαναφερόμενο ακίνητο (εύρεση, αρχική μίσθωση, επισκευές, συμφωνίες με τα συνεργία, συμφωνίες με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, προσφορά προς αγορά, νομικές και φορολογικές διαδικασίες, δανειοδότηση, κ.λπ) είχε αναληφθεί από τον σύζυγο μου», είχε επισημάνει η σύζυγος του πρώην υπουργού.

Το πιθανότερο είναι ότι την ίδια «γραμμή» θα ακολουθήσει και στην απολογία της, τώρα, ενώπιον του ανακριτή.

Όσον αφορά τον αδελφό της, Παναγιώτη Σταμάτη, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο που του αποδίδονται το εισαγγελικό πόρισμα στην ανακαίνιση του νεοκλασικού, επί της Δ. Αρεοπαγίτου  (τα έτη 2006,2007, 2008).

Υπογράφει τα περισσότερα παραστατικά ως «Παναγιώτης Παπαλιάκος», χρησιμοποίει, κατά τις δυο εισαγγελείς, το επίθετο της πρώην γυναίκας του για να μην αποκαλυφθεί ότι είναι ο αδελφός της Β. Σταμάτη. Την εποχή εκείνη δεν εμφανίζονται ακόμη ως ιδιοκτήτες του ακινήτου ο Α. Τσοχατζόπουλος και η σύζυγος του,  κάτι που έγινε τον Απρίλιο του 2010 οπότε και το νεοκλασικό περνάει στην κατοχή της Β. Σταμάτη αντί 1.100.000,00 ευρώ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της έρευνας των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου, έγινε έφοδος στο σπίτι του Π. Σταμάτη όπου και  εντοπιστήκαν χειρόγραφη αναλυτική κατάσταση με τα ποσά που δαπανήθηκαν ανά εργολάβο για την ανακαίνιση. Τα ποσά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, συμφωνούν με τα ποσά που κατατέθηκαν στις τράπεζες ή πληρώθηκαν σε μετρητά όχι όμως και με τα φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν!

Είναι αξιοσημείωτο πως μεταξύ των κατασχεθέντων υπάρχει και χειρόγραφο όπου σημειώνεται το κέρδος από την αποφυγή πληρωμής 76.000 ευρώ που είναι ποσό που αντιστοιχεί σε Φ.Π.Α. για εργασίες ύψους 560.000 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαίνιση του νεοκλασικού που διήρκησε μια περίπου τριετία «ανέρχεται σε τουλάχιστον 709.872,50 ευρώ ενώ παραστατικά καταχωρίστηκαν μόνο για ποσό 149.872 ευρώ!.

Κατά τις δυο εισαγγελείς «το γεγονός ότι εκδίδονται παραστατικά για σημαντικά μικρότερα ποσά καταδεικνύει ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ενεργούσε ως πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου και όχι για λογαριασμό άλλου ιδιοκτήτη και εκμισθωτή, γιατί στην περίπτωση αυτή δεν θα ενδιαφερόταν να συνεργήσει στη φοροκλοπή εργολάβων και προμηθευτών, προκειμένου να έχει και ο ίδιος το ανάλογο κέρδος αλλά θα μεριμνούσε, ώστε να γίνουν όλες οι συναλλαγές απολύτως νόμιμα και τυπικά, με τρόπο που θα διασφάλιζε τα δικά του συμφέροντα ως μισθωτή και υποψήφιου αγοραστή».

Η δε Αικ. Σταμάτη, δίνει εξηγήσεις επειδή «το 2001 προχωρά αυθημερόν στην ανάληψη από λογαριασμό της στην Εμπορική Τράπεζα 3.000.000 δρχ., το οποίο είχε μεταφερθεί από λογαριασμό που τηρούσε στην Τράπεζα Κύπρου η «Torcaso» δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ν. Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης ο Α. Τσοχατζόπουλος»! Ωστόσο, «μοναδικό της έσοδο από το 1995 είναι μια αναπηρική σύνταξη που λαμβάνει από το γερμανικό κράτος, ύψους 700 ευρώ». Πάντως, ο Α. Τσοχατζόπουλος ερωτηθείς από τον ανακριτή για το συγκεκριμένο έμβασμα κάνει στην απολογία του για λάθος του τραπεζικού συστήματος!

Ιδιαίτερα δύσκολη όμως είναι και η θέση της κόρης του Α. Τσοχατζόπουλου, Αρετής, η οποία εμπλέκεται στην απόκτηση του ακινήτου στη Δεινοκράτους μέσω της  «Bluebell» και τον  αρχιτέκτονα Α. Οικονομίδη. 

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook