Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ελαιοκομικό τομέα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την οικονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίδοξοι επενδυτές αναζητούν μεγάλα «κομμάτια» γης παραδοσιακού ελαιώνα, από 30 στρέμματα και πάνω, αλλά και χέρσα χωράφια για να ξεκινήσουν νέα εγκατάσταση.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει κινήσει η ελαιοκαλλιέργεια το τελευταίο διάστημα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από αστούς που διαθέτουν οικονομίες και επιθυμούν ένα νέο ξεκίνημα στην ύπαιθρο. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εστιάζεται σε μεγάλα «κομμάτια» γης, τα αποκαλούμενα λιοστάσια, τα οποία υπάρχουν σε διάφορες ελαιοκομικές ζώνες της χώρας.

Ιδιαίτερα ζωντανό καταγράφεται το ενδιαφέρον στη Μεσσηνία, όπου σύμφωνα με γνωστό μεσίτη, σχεδόν καθημερινά άνθρωποι από την Αθήνα, κυρίως που διαθέτουν ρευστότητα αναζητούν ένα καλό λιοστάσι. Είναι μάλιστα διατεθειμένοι όπως αναφέρει στο paseges.gr ο ίδιος μεσίτης να πληρώσουν μέχρι και 300 ευρώ ανά δέντρο εφόσον πρόκειται για εκμετάλλευση, με δυνατότητα ποτίσματος και σε εξαιρετική θέση (ύψωμα κ.λπ.)

Ενδιαφέρον εξάλλου εντοπίζεται και για την πυκνή φύτευση ελιάς, τονίζει μιλώντας στο paseges.gr ο κ. Θεοδ. Αρβανίτης, υπεύθυνος στην εταιρεία Geolivo. «Υπάρχουν ήδη 7.000 στρέμματα φυτεμένα με αυτό το σύστημα. Όσοι ψάχνουν για χωράφι και θέλουν να επενδύσουν σε ελιές πυκνής φύτευσης, αναζητούν κυρίως χέρσα κομμάτια γης, έκτασης πάνω από 30 στρέμματα. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», τονίζει.

Τη συγκεκριμένη τάση, πάντως, επιβεβαιώνει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που παρουσίασε, πριν από λίγες ημέρες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόσφατα ο Κώστας Σκανδαλίδης, βασική προτίμηση όσων επιστρέφουν, είναι κατά κύριο λόγο η καλλιέργεια της ελιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΥΠΑΑΤ, το 68,2% των αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει σκεφτεί να φύγει και να επιστρέψει στην ύπαιθρο, εκ των οποίων το 50% θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα, ενώ από το 68,2% το 19,3% έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο αναλυτικά, οι τομείς του αγροτικού τομέα που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε το 19,3% είναι:

· Ελιά-λάδι: 51,5%

· Βιολογικές καλλιέργειες: 51,5%

· Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά: 33,3%

· Λαχανικά-κηπευτικά: 31,8%

· Αμπέλι-κρασί: 30,3%

· Μανιτάρια: 24,2%

· Τρούφα: 21,2%

· Ρόδια: 19,7%

· Φρούτα:13,6%

· Στεβια: 13,6%

· Βιοκαύσιμα: 12,1%

Από αυτούς που θέλουν να φύγουν το 43,5% έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ, το 25,4% μεταπτυχιακό τίτλο, το 17,1% έχει τελειώσει επαγγελματικές σχολές, το 8,2% λύκειο και το 1,2% το γυμνάσιο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αυτοί που θέλουν να φύγουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμοι να το πράξουν και ας πετύχουν το ίδιο ή και χαμηλότερο εισόδημα, ενώ οι λόγοι που θέλουν να μεταναστεύσουν είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, το χαμηλό κόστος διαβίωσης και οι ανθρώπινες σχέσεις.

(paseges.gr/Αλέξανδρος Μπίκας)