Μικρή αύξηση στο 5,788% από 5,4% σημείωσε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κατά τη δημοπρασία που έγινε την Πέμπτη στην Ισπανία και η οποία κρίνεται σχετικά επιτυχημένη, αν ληφθούν υπόψη οι φόβοι που υπήρχαν για μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Μαζί με τη δημοπρασία 2ετών ομολόγων, το συνολικό ποσό που άντλησε η χώρα ανήλθε στα 2,541 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ξεπεράσε το 6%. για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Σήμερα, κινείται κάτω από αυτό το κρίσιμο «ψυχολογικό» όριο.

Ο δείκτης υπερκάλυψης της προσφοράς στο 10ετές ομόλογο ήταν 2,4 φορές από 2,2. Στο 2ετές ομόλογο αυξήθηκε σε 3,3 φορές, από 2. Από το 10ετές αντλήθηκαν 1,425 δισ. ευρώ και από το 2ετές 1,116 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία είναι αυτή την περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, καθώς αν και το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 80% του ΑΕΠ, αν συνυπολογισθούν τα χρέη των περιφερειών και οι ανάγκες των τραπεζών, τότε εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσον η χώρα δεν θα χρειασθεί τελικώς διεθνή οικονομική βοήθεια.

Δημοπρασία ομολόγων θα γίνει σήμερα και στη Γαλλία. Η χώρα θα διαθέσει ομόλογα λήξεως 2017 και τιμαριθμοποιημένα ομόλογα λήξεως 2018, με στόχο την άντληση κεφαλαίων έως 11 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook