Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε σειρά εκρήξεων σε συνοικίες της Βαγδάτης, το Κιρκούκ, τη Μπακούμπα, το Ραμάντι και τη Σαμάρα.

Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Στόχος των επιθέσεων φαίνεται πως ήταν δυνάμεις ασφαλείας.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων από τις 20 Μαρτίου όταν 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σειρά επιθέσεων της Αλ-Κάιντα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι εκρήξεις στη Βαγδάτη σημειώθηκαν σε σιιτικές μουσουλμανικές συνοικίες, σε μια κατά τα φαινόμενα συντονισμένη επίθεση.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις συνοικίες Άμιλ, Καντιμίγια και Ζααφαρανίγια και είχαν στόχο εργάτες και δυνάμεις ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίσθηκαν σε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Μία από τις επιθέσεις αυτές είχε στόχο αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Κούρδο υπουργό Υγείας Νατζίμπ Χάμα Αμίν, ο οποίος δεν έπαθε το παραμικρό. Ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους δυο περαστικοί και τραυματίσθηκαν τέσσερις σωματοφύλακες του υπουργού.

Στην πόλη Τάτζι, 25 χλμ βορείως της Βαγδάτης, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο όπως και δυο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμο. Στην Ταρμίγια, 45 χλμ βορείως της Βαγδάτης, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση που είχε στόχο στρατιωτική βάση.

Στην Μπακούμπα, 60 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, ένας καμικάζι ανατινάχθηκε στο σπίτι ενός αξιωματικού της αστυνομίας, σκοτώνοντάς τον και τραυματίζοντας τέσσερα μέλη της οικογένειάς του. Δυο ακόμα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δυο τραυματίσθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Έξω από την πόλη αυτή ένα αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων και έξι τραυματίσθηκαν από την έκρηξη δυο βομβών που είχαν τοποθετηθεί στην κατοικία τους.

Επίσης, έξι βόμβες εξερράγησαν στο χωριό Μάλα μπροστά από τα σπίτια αρχηγών της φυλής Αμπού Χαμντάν και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα στρατιωτικό διοικητή. Στις επιθέσεις αυτές τραυματίσθηκαν έξι άνθρωποι.

Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

Τέλος, στη Ραμάντι, 100χλμ δυτικά της Βαγδάτης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που είχαν στόχο δυο αστυνομικές περιπόλους.

Οι επιθέσεις στο Ιράκ αποδίδονται συνήθως σε σουνίτες αντάρτες που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook