Ο \’Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία και τον φόνο εκ προμελέτης 77 ανθρώπων στη Νορβηγία εμφανιζόμενος την Πέμπτη στο δικαστήριο, και χωρίς να χαιρετήσει ναζιστικά –οι δικηγόροι του τον συμβούλευσαν να μην το κάνει επειδή ενοχλούνται οι συγγενείς των θυμάτων- ομολόγησε πως, αρχικοί του στόχοι ήταν το βασιλικό παλάτι και τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος.

«Επρόκειτο να εκραγούν τρεις βόμβες που θα είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, ακολουθούμενες από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς», δήλωσε ο ίδιος, κατά την ακροαματική διαδικασία της τέταρτης ημέρας της διεξαγωγής της δίκης.

Σε σχέση με τη βόμβα στο παλάτι, ο Νορβηγός κατηγορούμενος είχε επιλέξει «σημείο στο οποίο δεν θα υπήρχε τραυματισμός κανενός μέλους της βασιλικής οικογένειας». Άλλωστε, παραδέχτηκε πως, «οι περισσότεροι εθνικιστές και συντηρητικοί είναι υποστηρικτές της μοναρχίας, συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου».

Στην απολογία του, ομολόγησε την τοποθέτηση βόμβας σε ένα αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά γραφεία, στις 22 Ιουλίου του 2011 και πως, αργότερα, άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους σ κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος, σκοτώνοντας 77 άτομα.

Η τελική απόφασή του να μην προβεί στην εκτέλεση του αρχικού σχεδίου πάρθηκε αφού «συνειδητοποίησα πως αποτελούσαν πολλοί πιο δύσκολούς στόχους από όσο αρχικά είχα πιστέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Associated Press.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δέκα εβδομάδες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook