Περισσότερα από δέκα χρόνια θα διαρκέσει η ανοικοδόμηση της πόλης Κράιστσερτς, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης.

Ωστόσο η πόλη θέλει να φιλοξενήσει τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι.

Με βάση τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων του σεισμού της 22ας Φεβρουαρίου, οι νεκροί είναι 161. Η αστυνομία εκτιμά ωστόσο ότι θα φθάσουν τους 240 καθώς αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει καμία ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί.

Ο τελευταίος επιζών ανασύρθηκε από τα συντρίμμια την επομένη του σεισμού.

«Η ανοικοδόμηση της πόλης θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ντέιβιντ Κάρτερ.

Η συνοικία στην οποία βρίσκονται τα γραφεία επιχειρήσεων θα μείνει κλειστή για μήνες, καθώς το ένα τρίτο της πόλης όπου βρίσκεται η συνοικία έχει καταστραφεί.

Ομως, οι αρχές της πόλης είναι αποφασισμένες να φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα η πόλη θα φιλοξενήσει επτά αγώνες στη διάρκεια του Κυπέλλου, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από τις 9 Σεπτεμβρίου ως τις 23 Οκτωβρίου.

Εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Στάδιο ΑΜΙ και την τελική απόφαση θα λάβει η επιτροπή Rugby New Zealand 2011, διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.