Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζήτησε εκ νέου από την Ελλάδα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως τους τελευταίους έξι μήνες έχει υπάρξει πρόοδος αλλά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ερωτηθείσα για το εάν το Ταμείο διαπίστωσε πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος κατά τους μήνες της διακυβέρνησης Παπαδήμου η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι από την φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2011 πολλά συνέβησαν στην Ελλάδα, καθώς άλλαξε ο πρωθυπουργός, διαφοροποιήθηκε η στάση κάποιων κομμάτων έναντι του προγράμματος και υπήρξε ένα νέο πρόγραμμα.

«Κάποια πρόοδος έχει συντελεσθεί αλλά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη», τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απευθύνοντας εκ νέου το μήνυμα «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή» για τις μεταρρυθμίσεις.

Η ίδια είπε πως ο ελληνικός λαός συμμετέχει και επωμίζεται το βάρος της προσπάθειας και τόνισε ότι βάρος θα πρέπει να επωμιστούν και όσοι ακόμη δεν έχουν επηρεασθεί, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν εντατικότερες προσπάθειες στο σκέλος της συλλογής των εσόδων και της συλλογής των φόρων.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν πολλά του τελευταίους έξι μήνες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στη διεθνή οικονομία η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για «αμφίσημες» συνθήκες. «Βλέπω ένα φως ανάκαμψης στον αέρα την άνοιξη, αλλά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα», είπε.

Για την ευρωζώνη τόνισε πως είναι το επίκεντρο των πιθανών κινδύνων και πως πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και να συνεχιστεί η συνεργασία για «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως ο ESM και ο EFSF μπορούν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτοντας πάντως πως αυτό θα πρέπει να γίνεται απευθείας και χωρίς τη μεσολάβηση κρατών.

Εστίασε δε στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερη εποπτεία και αμοιβαία επίβλεψη της διεθνούς οικονομίας.

Η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε την ενίσχυση πυρός του ΔΝΤ, λέγοντας πως μέσα από την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ θα ενισχυθεί και το Ταμείο Μείωσης της Φτώχειας και Ανάπτυξης της Εμπιστοσύνης, έδωσε δε βάρος στη συμβολή των ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook